Skriv ut

Upplevelsegruppens blogg har fått ny adress. Finns att besöka på:

http://upplevelsegruppen.blogspot.se/

Upplevelsegrupp 5 vecka 8

8 - 12 december 2014
Måndag morgon, gruppens sista vecka tog sin början. Camilla tjänstgjorde den här dagen både som arbetsledare och terapeut. Camilla hämtade i vanlig tid nere vid stationen. Därefter gick inte färden som annars ut till Rytterne utan den här dagen blev målet Malma gård. Gruppsamtal skulle det bli men den här dagen skulle det ske i ”Lillstugan” på gården. Frukost blev det också runt det lilla bordet som finns därinne. Vad är då ”Lillstugan” kanske ni undrar. Jo det är en liten friggebod som är placerad alldeles bredvid vårt kontor på Malma. Inte så stort men en del aktiviteter av varierande slag pågår därinne annars. Återfärden ombesörjdes av Catrin, en av våra koordinater. Camilla hade efter avslutat gruppsamtal brådis för att påbörja en annan aktivitet för andra deltagare. Tänk så bra att vi kan hjälpa varandra. Särskilt tacksam är jag som var tvungen att pyssla med annat den här dagen.

Tisdag morgon – på plats igen. Vi åkte efter stoppet vid stationen direkt ut till stugan i Rytterne för att äta frukost förstås. Vi gjorde oss ingen brådska. Efter avslutad samvaro runt köksbordet, avdukning och disk så åkte vi en tur runt Strömsholm. Strömsholm som, tycker jag, alltid är väldigt vackert oavsett vilken årstid det handlar om. Stor betydelse för området är nog alla gamla ekar som finns överallt. Pampiga både med och utan löv. Efter den rundturen så var det bara hemåt kvar.

Onsdag – gruppens sista dag på de åtta veckor som gått sedan vi träffades första gången. Det blev en sista åktur ut till Svånötorpet och Rytterne. Lika förvånad blir man varenda gång – att åtta veckor går så fort. Avslutningsdag – början på den blev en lite lyxigare frukost. Smörgåstårta! Efter avslutad ”frukost” så blev det några minuter till att fylla i lite frågor som vi i Upplevelsegruppen tycker det är bra att få svar på. När det var klart så avslutades dagen med utdelning av kursintyg. Ett litet bevis för att man varit med under de här åtta veckorna. Även den sista dagen har ett slut och det var dags att bege oss tillbaka till Västerås.

Vill avsluta den här veckans dagbok med att önska alla i gruppen Lycka Till med det som nu väntar. Alla deltagare går ju nu vidare till en, för var och en anpassad fortsättning. Det har varit roligt att få lära känna er under den här tiden. Som sagt ett stort LYCKA TILL!
Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 5 vecka 7

1 - 5 december 2014
Tänk att det har varit 1:a advent och det är den 1:a december. Frostigt på marken men inge snö ännu.
Tror ni det blir en vit jul? Just nu ser det inte så hoppfullt ut med de temperaturer vi haft hittills.
Måndag och gruppsamtaldags förståss! Det innebar ju att Camilla var med oss ut till stugan. Efter en bensträckare som deltagarna tog så lämnade jag ensamheten i köket och var med på den andra halvan.
Det händer att jag är med men oftast första och sista gången. Dagarna går fort. Även den här dagen rusade iväg och vi var på ingående mot Västerås igen.

Tisdag morgon åkte vi från stationen mot Östanbäcks kloster. Vi åker ju mot Sala och vägen dit är riktigt bra tycker jag. Vi gick in i klostret och där mötte oss broder Nils-Olof. Vi pratade lite under tiden som vi åt frukost. Därefter gick vi ned till Ljusboden för att se om det fanns något som vi ville inhandla för att  sedan åter möta broder Nils-Olof innan vi gick in i klostrets kyrka för att närvara vid en av klostrets sju bönestunder. Det är ju en helt annan värld vi möter i klostret mot den som vi är vana med, nu är det så att fader Ceasarius och alla bröder är väldigt moderna med datorer och mobiler och så men det finns mycket lugn och ro där. Hela atmosfären är sån. Alla pratar på ett mycket lugnt och behagligt sätt bara det gör nog sitt till. Vår klostertid var över för den här gången så det var bara att återvända till stan igen.

Onsdag morgon. Frukosten nedpackad och den här dagen också lite lunch i packningen. Nere vid stationen väntade Martin, skogskonsulent från Skogsstyrelsen i Sala på oss. Vi åkte ut till Björnön. Han skulle under tiden vi var tillsammans lära ut en del om överlevnad. Bl.a. göra upp eld med eldstål och lite tillbehör men även andra sätt att värma sig på. Hur man kan påkalla hjälp och lite vad man kan äta och dricka. Man hoppas ju att man ska slippa använda det men kan ju vara bra att veta en del. Vi avslutade med att grilla lite kebabspett och äta lite potatissallad till det. En påtår med kaffe och dagen hade nått sitt slut.

Torsdag en dag som gjord för att besöka Julmarknaden nere på Växhuset förståss. När vi kom dit så började vi med lite morgonfika i cafeterian. Våra magar är ju inställda på frukost så det var bara ett måste. Vi gick sedan runt och tittade i de olika stånden som fanns. Naturligtvis så hittade man något att inhandla. Lite sån´t och en sån och en sån också! Vips så hade kassen blivit full så det fick bli två när kalaset sedan skulle betalas. Måste säga att alla medverkande verkligen gjort fina saker till försäljning. Sen är det ju också roligt att kunna köpa en del som du inte kan gå in i vilken butik som helst och köpa. En stor eloge till alla kreativa tillverkare. Det är mysigt att gå runt där. Jag hade nog kunnat springa runt många varv till – men några fick räcka för oss.

Den sjunde veckan är till enda! Andra advent på söndag och på måndag så börjar femte gruppens sista vecka.

En trevlig helg på er!

Gret-Lis.Upplevelsegrupp 5 vecka 6

24 - 28 november 2014
Måndag morgon grått, dimmigt och regnigt. Färden gick mot Rytterne som vanligt. Skönt att få komma in i stugvärmen och äta frukost. Camilla var med och gruppsamtalet började efter avslutad frukost.
Det fält med solrosor som finns intill vår stuga och som i somras och en bit in på hösten lyste vackert gult har nu sedan ett tag tillbaka blivit helt svart. Inte lika vackert längre. En tröst är ju att förmodligen så kommer det vackra tillbaka nästa år igen. Hoppas det så man kan gå ned och plocka några för en billig penning.

Tisdag morgon – Camilla följde med oss även den här dagen. Först åkte vi och åt frukost ”hemma” i stugan. När det var inmundigat så satte vi oss i bilen och åkte genom Strömsholm och mot Hallstahammar. Målet: Åsby Trädgård. Vi började med ett besök inne ibland blommor och juldekorationer. Hittade även ett ”kärlekspar” som satt och kramade varandra ibland grönskan. Citrusträden hade gott om frukter. Man blir nästan lite sugen på att provsmaka – vilket är aja baja förstås. Blir nog dyr frukt då.
Vi gick upp till minizoot som är lite tomt så här års. Får fanns, några kaniner av varierande sort, påfåglar och några gäss. På väg mot bilen igen så tittade vi in i Kött och Viltboden. För de flesta av deltagarna så var Åsby en ny bekantskap.

Onsdag morgon så åkte vi till Malma för ett studiebesök. Där tog Peter, en av arbetsledarna emot oss. Vi gick ned mot grillkåtan som några av deltagarna som finns på Malma Gård hade fixat i ordning en brasa i. Lite rökigt blev det men det var varmt och skönt att sitta där och äta frukost. Vartefter vi förflyttade oss på gården så berättade Peter om de olika platserna och aktiviteterna som sker där. Vi tittade in i arbetslokalen där man var i full gång med att plantera julgrupper som ska säljas på julmarknaden i Växhuset. Den på går under nästa vecka onsdag till fredag. Jättefina grupper såg det ut att bli så man får nog snabba på om man vill köpa – åtgång lär det bli. Där kommer även andra verksamheter att delta med olika saker man tillverkar.
Det blev lite kortare dag och inte så mycket utevistelse men det gjorde inte så mycket skulle jag tro för det var ganska bistert ute – eller också är det så att vi inte riktigt fattat att det faktiskt är på väg mot vinter, även om man har svårt att tro det vissa dagar.

Torsdag frukosten tog vi med och åkte till Gudrun – sista besöket hos henne och det var för att vi skulle glasera den keramik som vi gjort och hade blivit bränd en första gång. Efter avslutad frukost så var det dags att börja röra i färgpyttsarna – det ordentligt. Viktigt att pulvret som lägger sig på botten blandas ordentligt med vattnet. Nu är det bara att vänta på slutresultatet – alltid lika spännande!

Nu var det slut på en vecka igen. Den sjätte i ordningen. Skulle inte vara helt fel om vi kunde få lite soliga dagar. Veckan som gick gav oss en futtig dag med lite sol – mer av den varan vill vi nog alla ha.

En trevlig helg!

Gret-Lis.


Upplevelsegrupp 5 vecka 5

17 - 21 november 2014
Vi har nu gått in på den andra halvan av de åtta veckor som vi ska spendera tillsammans. Det grå vädret håller i sig. Sol vill vi ha eller hur? Måndag igen alltså och Camilla följde med oss i bussen ut till stugan. Gruppsamtal skulle det bli efter frukosten. Den var ganska snart framme på bordet och våra magar fick det de var vana med. Lite frisk luft efter avslutad frukost sen kom samtalen igång efter lite inledande avslappning även det under Camillas ledning.

Tisdagen var en helt annorlunda dag än andra veckor. Jag hade Catrin Nilsson, en av våra två koordinatorer med mig i bussen när jag åkte ner till stationen för att hämta gruppen. Vi skulle ses vid stationen mycket senare den här dagen så de flesta hade nog passat på att få lite sovmorgon. Anledningen till den sena starten var att vi skulle åka till Gårdsjö Älgpark som ligger alldeles i närheten av Morgongåva. Det var en grupp som skulle starta klockan halv två på eftermiddagen och då skulle vi följa med i den gruppen. När vi anlände så fick det bli lite kaffe och smörgås med pålägg. Stekta ägg bl.a. som omväxling. Vi fick använda hatthyllan i bussen som bord. Allt fungerar! Lite kyligt att vara ute och äta men bussen kunde man ju sitta i om man ville. Tyvärr så finns det inget ställe iordninggjort för att gå in i och äta medhavd mat. Vi blev klara med vårt fikande i precis lagom tid.

Några toalettbesök var ju bra att göra innan vi skulle ut och besöka älgarna för väl därute så är det strängeligen förbjudet att kliva av vagnen. Leif ”Leffe” Lindh heter eldsjälen bakom Gårdsjö Älgpark, även kallad ”Älgmannen”. I hägnet som är på 25 ha så finns idag 14 älgar. Olika åldrar och kön, var och en har fått ett namn, Hedvig, Linus, Olle och så Holger förstås som är flockens ledare och den som bestämmer även nu, trots avsaknad av horn. Han är nog också den som står Leffe allra närmast. Ni skulle ha sett vilka pussar han fick! När man åker ut så här bland älgarna så sitter man på en lång vagn som dras av en grolle som Leffe kör. När han stannar och går ner på marken för att berätta om älgarna så samlas dom gärna runtomkring honom. Dom kommer också väldigt nära oss som besökare så det finns tillfälle att klappa dom. Det finns dock ett ställe som man inte får klappa på och det är på stjärten. Då sparkar dom bakåt och då vet man aldrig hur det kan gå. En stor upplevelse är det och kan verkligen rekommenderas. Nytt är också att man kan hyra in sig i en stuga över en natt mitt i älghägnet. Det kanske vore något att prova på? Efter avslutad safari så tog vi en kopp kaffe innan vi började vår hemresa. Väl i Västerås så hade det hunnit bli mörkt.

Onsdag morgon – vid vanlig tid så åkte vi utåt Gunsta. Vi åkte in vid ett grustag där finns vatten, kristallklart och säkert mycket kallt. Just den här dagen så var det ingen som hade lust att ta ett dopp men jag har förstått att under varma somrar så är det en del badande där. Vi åt frukost ute bredvid bilen. Dukade upp på det campingbord som jag alltid har liggande i bilen. Bra att ha ibland. När vi fikat klart i det gråkalla vädret åkte vi en ut utanför grindarna till grustaget och gick in en sväng i skogen. Kunde det finnas svamp måntro? Lite hittade vi, men inga mängder precis, en fördel med skogen är den härliga luften, det är varmare i skogen och när man rör på sig så fryser man inte. Efter tappra försök att få ihop lite svamp så gav vi upp och vände mot Västerås igen.

Torsdag morgon hade vi ett bokat besök på Hälsocenter i Västerås. Ingen frukost den här morgonen. Marie som är en av dem som arbetar där tog emot och berättade om verksamheten och om vad det finns för möjligheter att få hjälp med när man kommer dit. Bra att veta är att varje måndag eftermiddag så har man öppet hus och då kan man också boka tid för inskrivningssamtal om man vill. Adressen dit är Storagatan 44, (i gamla VLT-huset). Vill man hellre ringa så går det också bra och då är telefon numret: 021-17 63 50. Det man erbjuder är gratis förutom om man vill ha hjälp med att sluta röka då kostar det 100: -/tillfälle men går på högkostnadskortet. 
Då var den här veckan till enda! Ha en trevlig helg så ses vi på måndag igen!
Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 5 vecka 4

10 - 14 november 2014
En grå och regning måndag gav vi oss av på en lite längre tur. Som alltid så kollar man ju vilken som är den snabbaste vägen genom de olika verktyg som finns att hitta på nätet. Så även den här gången. Målet för vår resa den här gången var att besöka det så omtalade Elsas Konditori i Norberg. Inte blev det den snabbaste vägen dit men vi åkte på en del vägar och igenom byar som vi nog inte annars skulle gjort så det i sig blev ju en upplevelse.

Norberg kändes ganska tomt så här på måndag förmiddagen. Skulle tro att det är en aningen annorlunda en sommardag än ett grått november. Vi klev in i värmen på caféet och gjorde vår beställning. Inte lätt att välja bland alla lockande bakverk i varierande form och storlek. Efter att ha fått det vi beställt så letade vi oss in till ett av de inre gamla rummen med massor av vägg- och takmålningar. Nu ska det erkännas att vi hade med oss några iordninggjorda ostsmörgåsar hemifrån som vi kunde börja med innan vi gick över på sötsakerna. När vi avslutat vårt café besök blev det en snabbtitt in på Röda Korsets loppis. Några fynd blev det inte av det besöket. Nu återstod bara resan tillbaka mot Västerås som gick en annan väg en den vi kom och kändes dessutom snabbare.

Tisdag morgon åkte vi ut till Rytterne. Utanför huset kämpar några stackars blommor i en plantering. Vi åt frukost och småpratade lite. Diskade och tog ut soporna innan vi åkte in mot stan igen. Den här dagen så fick jag deltagarnas hjälp med att göra inköpen till onsdagens utflykt. Bärhjälp ingick också. Bra att få lite hjälp med att välja av butikens utbud. Den här dagen kan tyckas att den blev lite kort men tiden gick åt ändå.

Onsdag morgon så gick färden mot Sala. Vi åkte till Skogsstyrelsens kontor. Där träffade vi Håkan Kling en av skogs konsulenterna där. Vi hade med frukosten, Håkan hade precis fått klart nybryggt kaffe. Under det att vi fikade så berättade Håkan lite om det här med biotoper och skydd av naturen. Efter avslutade frukost så åkte vi och tittade i det område som så tragiskt brann under sommaren. Svart och kala berghällar. Förutom ett och annat grönt skott som redan började ta fart. Vad som verkligen fått fart var Svedjenävan, inga blommor men den tiden kommer. Fanns en hel del gröna tuvor med blad. Otroligt att det finns växter vars frön ligger och väntar under lång tid på en skogsbrand för att kunna överleva. Håkan berättade att för ett par veckor sedan hade man skjutit en älg som man träffat på som var svårt brännskadad på ena sidan, varig och sårig. Att det kommer att ta lång tid för de eldhärjade områdena att återhämta sig är inte svårt att förstå.
Det var intressant och samtidigt en ledsam upplevelse att besöka området.
Vi tog oss ut ur området och hittade en skogsglänta där vi kunde äta lunchen som bestod av soppa och smörgås med en kopp kaffe som avslutning. Vi sa hej och tack till Håkan. Håkan hade ett möte med en markägare i närheten och vi åkte hem till Västerås igen.

Torsdag morgon – ett nytt besök hos Gudrun i Norrberga för ett nytt försök att skapa något i lera. Några skålar och en jätte tekopp blev det. Nu ska det brännas tillsammans med det vi gjorde vid förra besöket – och nästa gång ska det på glasyr och sen brännas igen. Då får vi se det verkliga resultatet.

Tänk att vi nu kommit halvvägs. Vi har nu fyra veckor kvar av de åtta tillsammans. Tiden går fort.
Ha en trevlig helg trots det utlovade grå vädret. Vi ses på måndag igen.

Gret-Lis.Upplevelsegrupp 5 vecka 3

3 - 7 november 2014
Måndag morgon – grått och regnigt. Gjorde inte så mycket eftersom det var en gruppsamtalsdag, dvs. en vistelse inomhus i stugvärmen. Efter frukosten fick det bli förstås. Man kan ju säga att vi har en form av gruppsamtal runt frukostbordet också fast i lite annan form. Att Camilla var med oss behöver jag väl inte nämna eftersom hon ju är ständig samtalsledare under gruppsamtalen. Det går fort som vanligt. Känns ibland som om man inte mer än hinner komma ut till Rytterne förrän det är dags att åka in till stan igen.

Tisdag morgon åkte vi direkt ut till Ängsö. Inget regn men lite grått, inte så kallt men blåsigt. Vi parkerade i närheten av slottet och därifrån tog vi en promenad ner till vattnet. Vi dukade upp den medhavda frukosten på en av bänkarna som finns runt grillplatsen. Sittunderlagen som vi hade med oss fick vi hålla i så dom inte skulle blåsa ner i vattnet. Tog i ordentligt gjorde det emellanåt. Vita gäss på Mälaren var det den här dagen. Inga badgäster på bryggan den här dagen inte. Frukosten smakade bra trots att det blåste men efter ett tag så blev det lite kulet ute. Inte samma njutning som under en varm sommardag inte. Vackert är det ändå därute. Efter avslutad frukost och med en lite lättare packning började vi gå tillbaka mot vår bil. Då kikade solen fram lite emellan molnen.


Vid parkeringen så träffade vi en av alla hjältar som håller rent efter turisterna en aningen irriterad över att folk inte kan ta med sig skräpet och kasta det där det hör hemma. Det har vi full förståelse för. Vi är naturligtvis alltid skötsamma i det avseendet. Det vi burit ut i naturen tar vi alltid med oss hem eller slänger sär det hör hemma, i någon soptunna. Svårare än så är det inte. Så fick även den här dagen fick sitt slut och färden gick mot Västerås igen.

Onsdag morgon och det blev en resa ut till stugan. Carina, vår arbetsförmedlare följde med oss. Ett bra sätt för Carina och deltagarna att lära känna varandra lite bättre inför individuella samtal och planeringen av eventuella praktikplatser. Frukost, frukost, frukost – den var snabbt fixad. Magarna på deltagarna har redan ställt in sig efter den tiden. Efter frukosten så dukade vi av rubbet på bordet och la på lite skyddsplast. Vi skulle ta upp ljuspysslandet. Var perfekt den här dagen eftersom det hade slagit om och blivit lite kallare. Snö är på intågande sägs det. Tur att jag fått en tid för däckskifte på eftermiddagen.
Ljus blev det med fina dekorationer. Populärast är att göra blockljus. Bra att rulla hårt och tätt eftersom ljusen då brinner ner lite långsammare. En härlig doft av honung spred sig i vårt kök. Man skulle ju kunna tro att det luktar ännu mer när man tänder ljusen men det gör det inte – tur kanske – om det blir för starka dofter så kan det ju bli jobbigt.

Torsdag morgon – den första snön började så sakteliga ge sig till känna. Färden gick direkt från stationen mot Himmeta och kolmileplatsen. Vi åkte ju genom Rabobäcksdalen som är så fin. Otroligt pyssliga boende som fixar och donar med sina tomter och intilliggande marker. Inga skräphögar där inte!
När vi anlände till kolmileplatsen så kom Kjell och Robert och mötte oss nere vid vägen. Kjell och Robert är två av de entusiaster som ser till att platsen får leva vidare. Lasse Gunnarsson som äger marken och är den egentliga upphovsmannen till att platsen finns och att aktiviteter bedrivs där har tyvärr inte kunnat vara med vid våra besök på ett tag då han är konvalesent efter en operation. Vi önskar förstås honom god bättring så att han snart får komma ut i sin älskade skog igen.
Kjell och Robert fixade det alldeles utmärkt ändå när vi var där och berättade en del om platsen, kolning m.m. I kolarkojan var det varmt och skönt så dit in försvann alla. Under tiden så började jag förbereda för stekningen av kolbullar som ju är ett måste vid besöken där. Kolbullarna äts tillsammans med lingonsylt. Det började bli dags för vår hemresa och under tiden vi varit på besökt så hade landskapet blivit dekorerad med ett tunt lager snö. Den första för den här säsongen. Trevlig Helg på er alla!
Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 5 vecka 2

27– 31 oktober 2014
Redan en ny vecka. Riktigt varmt ute – ingen sommar värme men för årstiden så har vi tydligen rekordvarmt säger dom som vet. Måndag var det och resan gick från stationen som vanligt och mot Rytterne. Med oss i bussen ut var Camilla som ju är vår kognitiva terapeut i Samordningsteamet. Det skulle bli det första gruppsamtalet den här dagen. Vid ankomsten så gjorde vi som vanligt i ordning frukosten och satt och småpratade lite runt bordet. Diskat blev det och därefter en förflyttning in i vardagsrummet för samtal.
Temat för dagen var, jag tror Camilla brukar kalla det ”Berättelsen”. Då handlar det om att kort och med enkla ord berätta om sig själv och naturligtvis så mycket eller så litet som man själv känner känns bra.
En viktig regel under gruppsamtalen är att allt man berättar stannar inom gruppen och det gäller för övrigt också.
Tiden ja, den går fort som alltid och dags att återvända till Västerås.

Tisdag morgon åkte vi direkt från stationen till Musseludden som är ett naturreservat som ligger vid Venabäcken. Där finns flodpärlmusslor och bäcköring. En mysig plats med ett härligt ljud från den porlande bäcken. Vi hade med morgonfikat så det blev det första vi tog itu med. Smakade gott gjorde det. Den här dagen hade vi också fått en ännu varmare dag, ingen sol dock, men skönt ändå. Trots det så gjorde vi upp en eld vid grillplatsen mest för att vi skulle grilla lite.
Vi sökte med ljus och lyckta efter både musslor och öring men vi såg ingenting. Kanske dolde sig en och annan mussla i vattnet men det var mycket löv som ramlat ner och låg på botten så det bidrog nog. Vi hittade lite söndertrasade musslor så vi i alla fall kunde se vilken färg de har. Vi får väl hoppas att det var något djur som plockat upp musslan och inte någon människa. Det är nämligen så att man inte får plocka upp musslor eller fiska i bäcken, man får inte ens gå ner i vattnet och det för att inte störa djurlivet.

Det blev så småningom dags att plocka fram det som skulle grillas. Vad är det enklaste, jo ett par sorters korv. Så fick det bli. Ur grillsynpunkt är nog ändå kol bättre men det fungerade med björkveden också.
Snart var det dags att börja packa för hemfärd och ta promenaden upp mot bussen. På vägen ner till grillplatsen så hade vi ju upptäckt att det fanns en och annan trattkantarell också. Kompostpåsar fungerar utmärkt att plocka i och det hade jag med i bussen och tagit med oss ner. Nu kom dom till användning på vägen tillbaka. En påse i alla fall. Vi hjälptes åt att plocka ihop ca 1 liter som en av deltagarna fick med sig hem – svampsoppa skulle det bli. Hade säkert gått att hitta mer svamp men nu blev det bara det som växte alldeles intill stigen vi gick på. Väl tillbaka så var det bara att ta in färdriktningen mot vårt Västerås igen.

Onsdagen hade vi gemensamt kommit överrens om att tillbringa i stugan. Frukost som vanligt blev det.
För dem som ville en kort promenad ner till kalvarna som finns på gården tvärs över vägen. Dom är så gulliga, lite tänder finns det men dom gillar ju att suga på fingrarna om dom får möjlighet förmodligen i tron att det ska bli något gott, mammas mjölk kanske. Vi gick tillbaka till stugan och då plockade vi fram lite ljustillverknings material i form av bivaxkakor, vekar och lite annat att dekorera med. Det var tydligt att det var ganska roligt att skapa något åt sig själv och ta med hem för att lysa upp tillvaron i höstmörkret som ju blir mer och mer påtagligt. Tyvärr så hade dagen lidit mot sitt slut och det var dags för hemresa igen.


Torsdag morgon hade vi med oss frukosten igen. Målet den här dagen var Gudrun i Norrberga och det första försöket att skapa något i lera. Vi börjar ju med frukosten efter att ha lagt på en duk och dukat fram. Avdukning efter avklarad frukost och Gudrun plockade fram en ”lerkluttar” till oss för att försöka forma något av. Grodor, ja det gick väl sådär men det blev en del andra fina saker. Vad passar inte bättre än en tomte. Vi går ju med snabba steg mot julen. Riktigt fint blev det. Lite piplera att förbereda inför glaseringen, ger en vit färg efter första bränningen sen är det bara att komplettera med övriga färger.
Den här dagen hade också ett slut.
Ha nu en skön helg så ses vi på måndag. Gruppsamtal väntar då!
Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 5 vecka 1

22– 24 oktober 2014

En ny vecka, onsdag morgon och det var dags att åka och hämta upp den nya gruppen vid stationen. Den första resan ut till vår stuga i Rytterne. Nu var det dags att önska den femte gruppen varmt Välkomna till åtta veckor i Upplevelsegruppen.
En frukost skulle vi ju ha och den kom fram bordet. Vi är ju som alltid lite trevande inför nya bekantskaper vilket ju är helt normalt. Vi ska ju lära känna varandra och av erfarenhet så brukar det gå ganska fort faktiskt. Redan den här första dagen så blev det lite samtal om både ditt och datt. Oftast är det nog så att man tycker att: ”Oj, åtta veckor det känns långt och hur ska det gå?” Faktum är att åtta veckor går väldigt fort – oootroooligt fort! Så brukar kommentarerna vara när det är dags att avsluta och gå vidare till nästa skede. Den här dagen gick i alla fall fort!
Efter avslutad disk så satte vi oss i bilen och åkte mot Västerås igen.

Torsdag morgon så följde Carina, vår arbetsförmedlare med ut till stugan. Den här gången var det hon som hade med sig de enkäter som vi är så tacksamma över att deltagarna fyller i. Först förståss frukost! Lite samtal runt bordet och möjlighet till att ställa frågor till Carina om det var något speciellt man hade funderingar över när det gäller den tid som kommer efter de här första åtta veckorna.

Enkäterna plockades fram och det går ganska snabbt att göra. Inte så många sidor faktiskt. Samma enkät kommer tillbaka när man gör den åttonde praktikveckan. Men det ska vi inte tänka på nu. Nu ska vi ägna oss åt andra upplevelser ett tag framöver.

Ha en trevlig helg, gärna en något varmare sådan önskar jag er alla.

Gret-Lis.


Upplevelsegrupp 4 vecka 8

13– 17 oktober 2014

Då var vi alltså där! Hur då undrar ni kanske? Jo, gruppens sista vecka hade börjat. Det var måndag och då också gruppens sista gruppsamtal. Camilla åkte med oss ut i bussen och vi fixade i ordning vår sedvanliga frukost.
Hur trevligt vi än hade det vid köksbordet så gjorde vi en förflyttning in till den sprakande kakelugnen och vardagsrummet. Camilla gick igenom lite av vad som gruppsamtalen har handlat om under de veckor som gruppen träffats. Det blev en bra avslutning med den lilla check vi gjorde av våra egenskaper och då handlar det uteslutande om allt det positiva som finns hos var och en. Måndagen gick lika fort som alltid och det blev dags att åka till Västerås igen. Ute vid stugan kämpar några stackars blommor bland alla de gula och röda höstlöven som täcker marken mer och mer.

Tisdag morgon hade vi Catrin med oss ut till Rytterne. Även den här dagen så hade vi bestämt att vi skulle vara i stugan. Om ni kommer ihåg så testade vi ju att göra bivaxljus för någon vecka sedan och det ville gruppen fortsätta med. Naturligtvis så blev det frukost först och under frukosten fick Catrin en hel del frågor från deltagarna som man hade funderingar över innan man nu ska gå vidare till nästa steg i Upplevelsegruppens upplägg. Det är ju alltid bra att utreda eventuella frågetecken och inte gå och oroa sig i onödan.
Efter avslutad frukost så dukade vi av bordet, täckte det med plast och plockade fram materialet för ljustillverkningen. Vi använder oss ju av bivaxkakor så det är enkelt att tillverka och alla kan vara med. Det blev en hel samling av ljus med varierande former och dekorer. Vi går ju mot bara mörkare och mörkare tid så det passar ju bra att ta med sig lite ljus hem.

Onsdagen, den sista dagen för gruppen tillsammans. Vi hade lite ärenden att uträtta innan vi for ut till Rytterne.
Vi hjälptes åt med att duka och lite servettbrytning provades det på också dagen till ära. Eftersom det var sista dagen så fick frukosten se lite annorlunda ut. En smörgåstårta istället för det vanliga frukostbrödet, lite cider, kaffe och en avslutande liten godbit fick det bli.
Efter festen vid bordet så delades kursintyg för de första åtta veckorna ut och jag hade lite frågor som jag ville ha besvarade av deltagarna. Det var ganska snabbt gjort och jag är tacksam för de svar jag fick som vi kan ha till vägledning inför kommande grupper.
På tisdag kvällen hade jag varit förbi hos Gudrun för att hämta den keramik som vi hade arbetat med och som nu var glaserad. Det var en spännande upplevelse att packa upp de olika föremålen. Det är alltid lika spännande. Eftersom vi ju är amatörer kan det ju ofta leda till olika resultat och ibland kanske man träffat precis i prick och att det blev precis som man förväntat sig. Hur som helst så blir det ett litet minne från den här tiden.

Det började bli dags att packa ihop för den här gången. En sista koll så att alla fått med sig sina grejer.
Jag skulle vilja tacka hela gruppen för den här tiden och önska alla riktigt Lycka Till .  Det har varit roligt att få lära känna gruppen under de här åtta veckorna tillsammans. Jag hoppas att de följande åtta veckorna som också ingår i den tid som ni kommer att vara knutna till Samordningsteam-västerås  blir innehållsrika och bra för er på alla sätt. Carina, vår arbetsförmedlare som ni ju träffat några gånger vid det här laget, kommer att följa er och stötta er under den kommande perioden.  Glöm inte att ni kan! Ni är så bra som ni är! Ha inte för bråttom! Vad resultatet än blir så har det kommit fram svar på många frågor och inget är ett misslyckande.
Ta hand om er och många kramar…

Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 4 vecka 7

6 – 10 oktober 2014

Veckorna springer iväg! Redan måndag igen. Så tycker vi kanske alla lite till mans. Ibland mer, ibland mindre. Hur som helst så styrde vi mot Rytterne. Frukost på utsatt tid. Trevligt samtal vid bordet. Lite bensträckare och lite frisk luft. Camilla kunde tyvärr inte komma till oss som ju annars är brukligt på måndagar. Vi hittade på lite annat att pyssla med. Vädret var ju inte så inbjudande precis. Det blir bara glesare och glesare bland bladen på träden. Står väl inte på förrän dom är helt kala och det bidrar ju också till att förstärka mörkret vi mer och mer får stå ut med.
Vi dukade i alla fall av vårt frukost bord och la ut lite plast som skydd på bordet. Det blev ljustillverkning i både tjocka, långa och korta varianter. Med hjärtan, utan hjärtan och test med lite silverglitter. Trots att vi bara gör det enkelt med bivaxkakor så kan man åstadkomma en hel del varianter. Det var så pass roligt att tillfället att göra ljus kommer i repris under nästa vecka som också är gruppens sista tillsammans.

Tisdag – vi hade glädjen att ha Camilla tillbaka igen. Vi träffades ute i Rytterne. Lite eld i kakelugnen – ett utlöst brandlarm pg av stängt spjäll – så inget allvarligt alltså – bara lite rökigt. Frukosten avlöpte som vanligt och därefter så var det alltså det efterlängtade gruppsamtalet. På grund av det rökiga vardagsrummet så fick det bli i köket den här gången. Fungerade alldeles utmärkt. Tiden gick lika fort som alltid när det är gruppsamtal – att det var tisdag gjorde ingen skillnad.

Onsdag morgon var inte resan så lång. Stadsdelen Bäckby var målet, närmare bestämt Skogsstyrelsen.
Där skulle vi träffa Josefina Sköld som är biolog. Vi åt frukosten där. Det regnade ganska ordentligt emellanåt så det var ju bra att Josefina kunde ta oss med på en resa tillbaka i tiden inomhus med hjälp av bilder och hennes kunnande. Josefina berättade om den inventering av gamla torp som hon tillsammans med en kollega gjort. Det finns en del bildmaterial sparat också så bl.a. fick vi bekanta oss med en familj som bott på ett av torpen. Josefina berättade om växtligheten som kunde finnas, hur man levde och hur förhållandet var till andra människor i sin närhet. Ett fantastiskt material fick vi ta del av och det tackar vi för förstås. Resan hem gick ju även den ganska smidigt som ni förstår.

Torsdag morgon däremot så åkte vi lite längre. Vi skulle besöka Östanbäcks kloster. När vi kom dit så gick vi direkt in i den gamla skolan som sedan en tid tillbaka är munkkloster. Permanent i klostret bor åtta bröder.
När vi hade dukat upp vår frukost så tittade broder Nils-Olof förbi och hälsade. Tyvärr hade han inte tid att göra oss sällskap då han höll på med att tillaga lunchen som bröderna skulle äta. Alldeles därpå så kom fader Caesarius som var den som jag hade haft kontakt med inför vårt besök. Han gjorde oss sällskap under frukosten och berättade sen om hur det kom sig att klostret hamnat där det är och lite historia om klosterliv och när det blev tillåtet enligt svensk lag. Efter avslutad frukost och samtal så besökte vi deras ljusbod och det fanns även möjlighet att handla för dem som så ville. Vi gick sedan upp till deras nybyggda kyrka och där mötte fader Caesarius upp och berättade lite om de olika saker som finns i kyrkan och varifrån de härstammar. Många saker kommer från olika delar av världen. Efter det så avslutade med att delta i en av deras bönestunder. Sju gånger om dagen har man sådana. Fader Caesarius tog farväl av oss för att göra de övriga bröderna sällskap vid deras lunch och då for vi tillbaka mot Västerås.

Nästa vecka är den åttonde i ordningen och den här gruppens sista!
Ha en trevlig helg – utan regn hoppas vi.

Gret-Lis.


Upplevelsegrupp 4 vecka 6

28 september – 3 oktober 2014

En ny vecka, en ny måndag och vi går in i den sjätte veckan tillsammans i Upplevelsegruppen.
Jag behöver väl inte säga kanske att Camilla följde med ut till Rytterne – för gruppsamtal förstås.
Vår tid vid frukostbordet blev i samma tid som vanligt innan det blev en sittning inne i vardagsrummet där samtalen äger rum. Sprakade gjorde det i kakelugnen. Mysigt är det och varmt blir det!

Tisdag åkte vi mot Tränsta Friluftsområde direkt från stationen. Camilla var med oss ut den här dagen – inget gruppsamtal idag inte!  Vid Tränsta väntade vår svampexpert Gudrun. En Gudrun till? Nejdå, det är keramik – Gudrun! Hon är duktig på svamp och fåglar också.
Vi dukade fram vår frukost på alldeles nya och fina bord. Solen värmde verkligen skönt. Efter frukosten gick vi en vända runt området för att se om vi skulle hitta något ätbart. Inte så mycket precis. En deltagare fick med sig en sort hem som hette… ja, säg det, med Gudruns hjälp. Hade vi varit själva så hade vi nog kastat den. Det gäller ju att vara säker på sin sak innan man plockar med sig svampen hem och börjar äta förstås!  Fordras nog många års erfarenhet av svampplockning. Vi plockade en del som inte alls skulle ätas bara för att lära oss lite om vad man ska hoppa över i plockandet.  Själv kommer jag nog även fortsättningsvis att hålla mig till mina 2-3 beprövade sorter.
Synd att tiden gick så fort – det hade den i alla fall för vips så var vi tillbaka i stan igen.

Onsdag morgon – en hel del dimma i luften och skrapa rutorna fick man göra. Det är ju bra om man ser ”bra ut” när man ska ut och åka. Det var kyligt i luften men ju längre dagen led så blev det bara bättre. 
Vi började vår färd från stationen och mot Sala. Den här dagen så skulle vi träffa Martin som är skogskonsulent på Skogsstyrelsens kontor i Sala. Vi hade stämt träff vid Gruvbyn för att äta frukost tillsammans. När solens strålar nådde fram var det riktigt skönt. Efter avslutad frukost tog Martin med oss till Mån-Ols. Vi började att gå den Gröna gången, inte hela sträckan för då hade vi så småningom hamnat i centrum och dit skulle vi inte. Det var jätte fint att gå gången utmed en av Salas dammar. Vi hade ju träffat Martin för att han skulle berätta för oss hur man kan hitta saker i naturen som gör att man överlever i naturen, både med växter och hur man kan hålla värmen. Vi provsmakade också en del.
Vi avslutade dagen nere vid vattnet och på en badstrand med påtår av kaffe och jätte goda bullar som en av deltagarna hade bakat. Man hade nästan önskat sig en egen påse. Stort Tack säger vi övriga som var med i gruppen.

Torsdag morgon bar det iväg till Gudruns Ateljé för att glasera våra alster som vi skapat vid de två tidigare tillfällena.
Tur att vi kunde börja med morgonfikat. Bra att hämta lite kraft innan vi skulle börja rörandet i pyttsarna med glasyr.
Jätteviktigt är det att röra om så att färgpulvret blandar sig ordentligt med vattnet för annars så blir det varken fin färg eller blank yta. Det doppades, målades och hälldes på glasyr. Inte så lätt att veta vilka färger man ska satsa på och  man kan ju bara föreställa sig ett slutresultat. Ibland stämmer det men ibland så kanske det inte blir riktigt som man tänkt sig, men det behöver ju inte innebära att det är dåligt för det. Kan ju bli bättre också.
Nu ska det torka lite innan det återigen ska brännas. Vi är ju förståss väldigt nyfikna på slutresultatet och det får vi förmodligen ta del av den sista veckan.

Ha nu en vilsam helg! Vi ses på måndag igen.

Gret-Lis.


Upplevelsegrupp 4 vecka 5

22 – 26 september 2014

Har hösten kommit på riktigt nu? Jag det kunde man verkligen undra när man tittade ut! Regnigt och väldigt blåsigt.
Kändes rejält i ratten ibland. Samtidigt kan man ju säga att det var tur eftersom vi skulle åka till Rytterne och stugan.
Ni vet – just gruppsamtal med Camilla. Det kändes lite ruggigt även inomhus. En brasa i vedspis och kakelugn fick det bli. Tog inte lång stund innan det började kännas gemytligare. Sen blev det frukost i vanlig ordning innan samtalet med Camilla började.

Tisdagen gick färden till Sala. Vi stannade i Gruvbyn för att träffa Håkan Kling från Skogsstyrelsens Sala kontor.
Han var redan på plats och väntade på oss. Frukost fick det bli runt campingbordet i lä i solen, för det var verkligen skillnad på väderleken den här dagen. Efter avslutad frukost så tog vi en promenad ner till biotopskyddet som ligger alldeles i närheten av gruvbyn. Håkan berättade om de olika naturskyddande avtal som finns att ingå, om växter, träd och kryp.

Därefter följde grill lunch – grillningen gick lite långsamt – förmodligen beroende på lite fuktiga grejer. Så när det äntligen var klart så fick vi väldigt bråttom, vilket ju inte var meningen, för att hinna till gruvan. Vi skulle följa med på den ordinarie 60 m turen. Vi hade tur, några minuter försenade, alla övriga besökare med gruvguiden Joel var fortfarande ovan jord så det var bara att haka på. Turen tar ungefär en timma. Guiden bjöd också på vacker sång i gruvan för att vi skulle få en uppfattning om akustiken i gruvan. När vi kom tillbaka upp ovan jord igen så kändes det skönt att mötas av solen. Vi lämnade ifrån oss våra hjälmar och hann med ett besök på muséet och avslutade i lugn och ro med kaffe utanför innan vi påbörjade vår tillbaka resa.

Onsdag morgon så hade vi tid för besök på Hälsocenter i Västerås klockan halv tio. Där träffade vi Mari. Hon tog hand om oss och berättade om verksamheten och de olika saker man kan få hjälp med och hur det går till. Hon berättade också om de systerverksamheter som finns, bl. a om självhjälpsgrupper. Besöket görs i huvudsak för att ge kännedom om verksamheten i fall man skulle behöva ta kontakt.
Efter besök så åkte vi och intog en försenad frukost – det gjorde vi hos en deltagare som bjöd hem oss – mycket trevligt och betydligt varmare och skönare än utomhus. Det tackar vi övriga i gruppen för.

Torsdag, grått men en aningen behagligare i luften åkte vi till Malma Gård och hämtade Peter, arbetsledare i vårt Samordnings Team. Vi åkte en liten tur till Fågelbacken, ett vattenskyddsområde är det, det innebär ju inte att det är en massa vatten där inte annat än under jord.
När vi kom dit så gjorde Peter upp en eld. Vi åt frukost och efter frukosten så gick vi en promenad runt området och Peter berättade vad området används till. Vi utsattes för en liten samarbetsövning vilken en av deltagarna kammade hem full pott på.
Tiden drog iväg och det blev dags att avsluta dagen och det gjorde vi med Gulasch soppa som vi värmde på den öppna elden. Tänk vad behändigt att det finns burkar att ta till när tiden inte räcker till för att laga allt från grunden.

Den femte veckan är till enda och nu hoppas jag alla får en trevlig helg, mycket sol vill vi ha, passa på att kurera eventuella förkylningar, vare sig det är egna eller nära och käras.
Vi ses på måndag!

Gret-Lis

Upplevelsegrupp 4 vecka 4

15 – 19 september 2014

Riktigt fint väder började veckan med. I och för sig lite fuktigt och dimmigt på mornarna men vad gör det bara fortsättningen blir bra. Ute mognar äpplena i jämn ström och på marken börjar det synas vartåt vi bär hän. En del gräsmattor är redan färggranna av löv och mer lär det bli.

Som sig bör så var Camilla med ut till stugan. Frukost blev det i vanlig ordning först och sedan var det dags att inta det andra rummet. Efter lite bestyr så smet jag i vanlig ordning ut för att hitta något att att fota och visa för att symbolisera den här dagen.

Tisdag morgon så åkte vi från stationen och dimman i riktning mot Sätra Brunn. Ett förslag från en deltagare.
Vädret verkade vi ha med oss. Vi gjorde ett stopp på vägen mot Sätra Brunn för att hälsa på några hästar som står en annan deltagare mycket nära. Det var trevligt och mysigt att kunna få gå in till hästarna och bara njuta av dess närhet. Jätteskönt hade både hästarna och vi i solen. Så småningom så fortsatte vi mot vårt mål. Magarna började knorra – vart är frukosten??? Magarna är ju inställda på ett visst klockslag. Vi hittade en plats framför en fontän. En parkbänk fick bli vårt frukostbord med duk på. Alla sätt är bra utom dom dåliga, eller hur? Nu smakade det jätte bra kan jag lova i solen till ljudet av det porlande vattnet i fontänen. Vi slogs av och tyckte det var konstigt att en del människor använder vad som helst som sopstation. Till och med i fontänen hade man lyckats kasta ner plåtburkar!
När vi var belåtna så tog vi en promenad på området och gick upp emot receptionen där det också finns en spaanläggning med bassäng. Kan ju vara bra att känna till ifall man vill göra ett besök där – eller vad vet man – kanske någon överraskar med möjligheter till ett besök någon gång. Det är fint i området som ju är mer som en park med gamla hus i varierande ålder.
Nöjda med besöket åkte vi mot Västerås igen.

Onsdag så gick färden till Gudrun i Norrberga. Det var dags för vårt andra tillfälle till att vara kreativa. Inledning: Frukost! Den här dagen i vanlig tid. Samma duk men på bordet den här dagen. Snart så var det dags att börja visa våra kreativa sidor. En hel del hjärtan blev det gjorda, att hänga eller att bara ha ligga framme. Vilka  en del deltagares hjärtan klappade extra mycket för syntes på resultatet. En påtår hann vi med innan vi styrde hemåt igen.
Det blev en liten sightseeing på landsbygden, förbi Svennby och Bergs socken och genom Hallstahammar. För en del var det att återuppleva gamla minnen och för en del var det nya vyer. Mysigt att åka på små vägar genom vår vackra natur.

Torsdag morgon så hade vi bestämt träff med Peter, en av arbetsledarna ute på Malma Gård. När vi alla var samlade så gick vi ned mot Hälsoträdgården och den anlagda dammen med sitt rinnande vatten. Alldeles bredvid ligger lusthuset och det fick bli vår frukost plats den här dagen. Peter berättade om grupperna på gården och verksamheten som bedrivs just här ute. Vi fick den här dagen möjlighet att träffa både nya bekantskaper och gamla kända ansikten. Några i de olika grupperna hade nämligen träffats i samband med vårt besök vid Kolmilan i Himmeta. Nu till dagens riktiga höjdpunkt! Vi skulle få vara med på gårdens skördefest. Deltagarna som finns ute på Malma hade skördat en del av det som odlats och tillagat det på ett alldeles förnämligt sätt. Vi blev bjudna på en underbar soppa, ugnsbakade rotfrukter, ljuvligt, ett smakprov av gårdens egentillverkade äppelmust och sedan som avslutning tre olika sorters goda fruktpajer toppad med en suverän vaniljsås. Jag kan garantera att ”magen stod i tre hörn” – någon kvällsmat skulle nog inte behövas den här dagen. Vi hade lite svårt att slita oss från det goda men det var vi tvungna till. En underbar dag hade vi på gården och jag med min grupp vill framföra en stor eloge och ett stort TACK till alla deltagare på Malma Gård för all den goda maten  vi fick vara med om att smaka på. Vore inte helt fel om vi fick se det i repris! Nåja nu var det ju skördefest och det hör nog bara sensommaren eller den tidiga hösten till.

Om ni inte tänkt på det så är det nu faktiskt så att halva tiden passerat. Så på måndag hoppas jag vi ses för att inleda vecka fem. Trevlig Helg på er alla!
Gret-Lis

Upplevelsegrupp 4 vecka 3

8 – 12 september 2014
Det var ett dimmigt Malma jag kom till på morgonen för att hämta bussen innan det var dags att åka ner till stationen för att träffa deltagarna. Naturligtvis fanns en förhoppning om att det skulle lätta på och solen titta fram. Om inte ja då är det så.
Det var ju måndag och en ny vecka som skulle inledas med gruppsamtal med Camilla. Frukost först förstås med en samling runt köksbordet innan Camilla kallade till samling i vardagsrummet.
Efter disk och undanplockning så gick jag ut och sökte efter fotoobjekt till den här dagens dagbok.
Det blev en promenad ned till fältet med solrosor och eftersom det var självplockning, där man kunde lägga pengarna i brevlåda på sidan om så var det så lämpligt att jag hade en guldpeng i fickan och kunde ta med mig en solros till stugan. Ett foto blev det också över det gullysande fältet.
Tillbaka till stugan, sätta blomman i vatten och vips så var det dags att åka tillbaka till Västerås igen.

Tisdag morgon blev det åter färd till Rytterne, frukost i stugan. Vi hade en trevlig stund runt bordet och vi gick igenom schemat för den kommande tiden. Vi hade planerat att åka ut till Åholmen men vi hade så mycket att prata om så vi blev kvar i stugan hela tiden. Åholmen kan vi besöka någon annan dag. Viktigare var det att prata om sådant som var viktigt för hela gruppen. Varje dag har ju en ny morgon eller hur?Onsdag morgon gick färden direkt från stationen ut till Ängsö. Det hade ju lovats bra väder. Det var väl sådär. Nåja inget regn så det var ju bra men lite soligare hade det ju kunnat vara. Blåste lite gjorde det.
Vi åkte fram till Långholms brygga och där blev vi kvar. Fram med duk och sedan frukost vid ett av borden som fanns där. Finare är det nere vid vattnet om man går förbi slottet men allt har en baksida.
Där finns inga bekvämligheter som bord och bänkar. Sen kan det ju vara roligt att kolla in lite andra lägen också. Vi hade i alla fall trevligt och det är ju huvudsaken. På vägen tillbaka så stannade vi vid Kungsbyn för att höra lite om förutsättningarna för att få se älg i deras hägn. Det finns den här årstiden inga garantier eftersom det är brunsttid. Vi får väl se om vi gör något nytt besök. Klockan tickade på så vi for vidare in mot stan igen.

Torsdagen hade vi gruppen sällskap med Carina, vår arbetsförmedlare. I Rytterne var det frukost stopp!
Carina passade på att samtala lite på tu man hand med deltagarna och boka in en del individuella möten som kommer att ske nere på Arbetsförmedlingen.
När frukost och andra sysslor var avklarade så åkte vi en sväng till Strömsholm. Vi gjorde besök i ett av stallarna och passade på att hälsa på en del av de hästar som fanns kvar i sina boxar.
Vägen hemåt tog vi förbi slottet och sedan Österängarna. Det är ju väldigt vackert överallt ute vid Strömsholm. Veckan avslutades med ett vackert och soligt väder – hoppas det får fortsätta resten av hösten.

Nu får ni alla ha en riktigt Trevlig Helg!

Gret-Lis


Upplevelsegrupp 4 vecka 2

1 – 5 september 2014
Veckorna bara rusar iväg. Vilka variationer i väder sen. Vi som under sommaren haft så varmt och helt plötsligt så är det kyligt, regnigt och ruggigt. Framåt i veckan så har man lovat varmare väder och sol. Det får vi hålla tummarna för.
Måndag, veckans första dag och turen gick till Rytterne förståss. Camilla följde med för att med gruppen ha det första gruppsamtalet efter morgonfikat. Det inledande samtalet var i princip en allmän genomgång av vad gruppsamtalen kommer att handla om och lite regler om vad som gäller under och efter samtalen.
Den här första gången så var det en liten presentation av sig själv, familj, intressen etc. väldigt kort med vägledning av Camilla.
Vips så var den första dagen i veckan tillända och turen gick tillbaka till Västerås.

Tisdag morgon samling i vanlig tid nere på stationen. Även en grupp som normalt håller till ute på Malma gård hade samling där för att tillsammans med en arbetsledare, Peter och projektets terapeut, Camilla göra oss sällskap till Himmeta och kolmilan. Med i vår buss hade vi vår arbetsförmedlare, Carina. Vi åkte naturligtvis vägen över Rabobäcksdalen och den fina bebyggelsen där. Väl framme vid milan så kom Kjell och Robert och tog emot oss. Kjell för dagen iklädd riktig kolarmundering med hatt och allt. Mycket stiligt.

Milan var igång sedan slutet av förra veckan så det rökte på en hel del från skorstenen.
Vi började med lite morgonfika. Därefter så tog Kjell till orda och berättade hur kolningen går till. Blev en hel del frågor under tiden. För en hel del var kolmilan en alldeles ny upplevelse. En av kolarna satte på en panna med kok kaffe. Var inte illa!
Det började så småningom bli dags för mig att steka kolbullar. En vegetarisk och en originalvariant. Den ”riktiga kolbullen” innehåller vatten, mjöl, salt och rimmat sidfläsk. Till det så var det naturligtvis lingonsylt, ett måste i det här sammanhanget. Jag tror att alla blev mätta och belåtna.
Det skrevs i gästboken förståss innan vi tackade våra värdar och började gå mot våra bilar för att så sakteliga tuffa tillbaka mot Västerås.

Onsdag då tog vi med oss frukosten och åkte till Tidö Slott. Vi brukar ju passera slottet när vi åker den lilla vägen till Rytterne. Snopna blev vi när det visade sig att man stängt av en del med en grind. Efter en hel del letande så fick vi tag på en ansvarig som gav oss tillåtelse att öppna grinden och åka in. Vi tog sedan en promenad ner mot vattnet där vi hittade ett bord och lite sittplatser. På med duken och fram med frukosten. Eftersom vi skulle vara ute hela tiden så åkte två av deltagarna i egen bil och hade med sig sina hundar, jättegulliga båda två och ett välkommet sällskap. Det var ganska mulet men här och var så kikade solen fram. Ordentligt kom den fram när vi skulle åka därifrån. Det var inte kallt så vi hade det riktigt skönt nere vid vattnet.

Torsdag, åktur igen. Målet var Norrberga och Gudrun. Just precis, keramikdags var det. Fast som traditionen är så blev det frukost först. Sedan var det dags att börja knåda leran som Gudrun gett oss.
Veckans utmaning – att modellera fram en groda – det blev några stycken i varierande utseende.
Riktigt snygga grodor blev det, en dödskalle väldigt konstnärligt utförd, en hammare och lite blommor i olika storlekar.
Även om det upplevdes som svårt att få till det så hade man roligt under tiden det skapades. Fördelen med lera är ju att man kan ångra sig och börja om hur många gånger som helst. Nu kommer allt att stå och torka innan det ska brännas en första gång. Vi kommer att åka till Gudrun igen och då ska vi få prova på andra sätt att jobba med leran.
Pricken över i:t var att Gudrun hämtade ut Atlas, Gudruns lilla hund och en stor pudel som Gudruns dotter inackorderat där under sin semester. Trevliga hundar båda två.
Vi var tvungna att inta våra platser i bussen och åka till Västerås Centralstation.

Nu avslutar vi den här veckan, önskar Trevlig Helg och att vi får njuta av torsdagens strålande solsken i helgen.

Gret-Lis

Upplevelsegrupp 4 vecka 1

25 – 29 augusti 2014
Dagen för starten med grupp nummer fyra hade anlänt. Till det ovanligaste hör väl att vi började på en torsdag. Det på grund av att Samordningsteamet – Västerås var på en såkallad processdag men det lämnar vi därhän.
Klockan nio på torsdagsmorgonen hade jag glädjen att få träffa den nya gruppen på stationen. När vi så småningom var samlade så blev det den första turen till Rytterne.
Jag hoppas att ni alla kände er riktigt Välkomna till Svånötorpet. Vi åt vår första frukost tillsammans och satt och pratade om ditt och datt, varvat med frågor om Upplevelsegruppen, de första åtta veckorna med mig och även de därefter kommande åtta som ju kommer att innehålla praktik i någon form.
Det var snart dags att åka tillbaka till Västerås igen. Vi skiljdes åt efter den första dagen och jag hoppas att deltagarna i gruppen känt sig Välkomna.

Fredag morgon så åkte vi även den här dagen ut till stugan vår. När vi svängde ner mot stugan så dök Catrin Nilsson, en av våra två koordinatorer i Samordningsteam-Västerås, upp bakom bussen. Hon kom i egen bil den här dagen och skulle vara med oss att äta frukost för att sedan sätta gruppen i lite arbete. Nåja, arbete är synd att säga för vad hon ber deltagarna om är att fylla i en enkät med kryssfrågor som rör hälsan för dagen. Det är nämligen så att enkäterna sedan ligger till grund för forskning gällande naturunderstödd rehabilitering. Hoppas det blev rätt nu! Att delta är helt frivilligt men vi är tacksamma om man vill ställa upp.
Efter frukost, disk, enkäter och ett trevligt samtal runt bordet så gick vi ut och ner till kossorna och kalvarna som finns på gården rakt över vägen. Kalvarna är ju de som mest drar till sig uppmärksamheten och det är inte så konstigt, dom är såååå gulliga.

Den fjärde gruppens första vecka är till enda och vill önska alla återigen Välkomna till Upplevelsegruppen.
En trevlig helg på er alla så ses vi på måndag morgon igen!

Gret-Lis.


Upplevelsegrupp 3 vecka 8

18 – 22 augusti 2014
Uj vad tiden springer iväg. Tycker inte det var länge sedan jag åkte till stationen för att möta gruppen för första gången och nu börjar vi närma oss slutet på de här åtta veckorna.
Måndag var det och efter avslutad frukost var det dags för Camillas sista gruppsamtal. Det blev en återblick över de gruppsamtal som varit under den här tiden och vad det innehållit. Som avslutning blev det en gemensam aktivitet som handlade om egenskaper och då goda och positiva sådana.
Vår lilla fyrbenta kompis kom på besök och fick sig lite till livs.

Tisdag morgon gjorde vi ett besök på Hälsocenter. Där träffade vi Johanna som arbetar där och är beteendevetare.
Hon berättade om deras verksamhet och vad man kan få hjälp med när tar kontakt med dom. Det kostar ingenting att ta kontakt och få deras hjälp, förutom rökavvänjning där det kostar hundra kronor per tillfälle. En syster verksamhet finns också och då kan man få hjälp med att starta upp självhjälpsgrupp. Vägledning får man de första tre gångerna sedan är det meningen att gruppen ska klara sig själva. Det var ett uppskattat besök och det verkade som om gruppen tyckte det var bra att känna till verksamheten.
När vi var klara med vårt besök så tog vi bussen och åkte till Skultuna. Det blev en sen frukost alldeles bredvid det porlande vattendraget som rinner igenom den gamla delen av Skultuna där det en gång i tiden bedrevs mässingsbruk. I dag en plats för ett antal butiker av varierande slag och utbud. Efter frukosten strosade vi runt ett tag och nöjda med vad vi sett drog vi oss sakteliga tillbaka in mot Västerås igen.

Onsdag en sista tur ut till vår stuga i Rytterne. En sista frukost av det traditionella slaget. Det smakade bra med
frukost även den här dagen. Lite papper att fylla i blev det, var snabbt avklarat. Dagen innan på eftermiddagen hade jag varit förbi hos Gudrun och hämtat den färdig glaserade keramiken som vi skapat under tre tillfällen. Spännande var det att se resultatet. Sen var det att omsorgsfullt linda in konstverken i papper så de skulle klara transporten hem.
Vi hade kommit en bit in på förmiddagen och det blev dags att ladda kaffebryggaren för lite påtår och tårta.
Medan kaffebryggaren jobbade på så passade jag på att dela ut kursintyg för de här åtta veckorna.
Att tiden gått fort var vi alla överens om och ganska mycket har vi upplevt tillsammans under den gångna tiden.
Nu kommer andra saker att ske, tiden för praktik väntar. En spännande tid det också.

Vill avsluta med att tacka er alla i gruppen för tiden tillsammans. Det har varit roligt att få vara tillsammans med er och lära känna er alla. Vill också önska er Lycka Till med den fortsättning som följer och hoppas att det blir bra för er på alla sätt.

Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 3 vecka 7

11 – 15 augusti 2014
Måndag och åter en ny vecka! Turen gick till Rytterne som ju är en regel med något undantag.
Camilla var med oss dit för att efter frukosten ha gruppsamtal med gruppen. Det är ju alltid en trevlig samvaro runt frukostbordet. Vi fick besök av en katt som ju tidigare besökt oss vid stugan. Skillnaden nu var att pälsen växt ut en del så det var en ny katt kan man nästan säga. En deltagare såg till så det blev en liten smakbit ute på trappen för vår lilla vän, en otroligt sällskaplig sådan.
Gruppsamtalet överstökat och återfärd till Västerås.

Tisdag gick färden direkt mot Eskilstuna. Utanför Tumbo så stannade vi och morgonfikade. När kaffetarmen fått sitt så gick färden vidare. Slutmålet var Munktellmuséet i Eskilstuna. I form av en staty utanför muséet så välkomnade oss Johan Theofron Munktell. Besöket började med en film på tio minuter som berättade från förr till nu lite historia och bakgrund. Något att ta med sig på sin vandring runt alla stora jordbruks – och vägmaskiner. Man måste säga att utvecklingen har gått frammåt.
När vi tittat klart så tog vi en promenad vid Radermachersmedjorna. Ett gammalt hus är iordningställt med smedja, boende och kök för övrigt på området så finns det lite hantverk och restaurang.
Vi drog oss så sakteliga tillbaka till bilen och tog vägen förbi Slagsta – en glass som avslutning på dagen satt ju inte helt fel. Vi hann precis få i oss glassen så började det regna. Man ska ha tur alltså!
Väl hemma en dag till enda igen!


Onsdag – frukostmöte ute vid Frösåkers brygga. Kanonväder – lagom varmt och en härlig tjärdoft. Synd att klaga. Vi mådde verkligen bra därute. Vi gjorde ett besök uppe vid restaurangen och den helt fantastiska byggnad som finns där för att ha festiviteter i. Bara att äta och dricka och sedan ramla bakåt ner i sovkojen.
Vi träffade på en hund där som hette Ragnar. Kom försiktigt fram till oss och provsmakade osten.
Så småningom så åkte vi vidare. Som avslutning på dagen blev det ett besök hemma hos en deltagare med påtår ute i trädgården. Jätte trevlig avslutning på dagen.

Torsdag – Vi tog bussen från stationen som vanligt och åkte ut till Malma Hälsoträdgård för ett besök.
Peter, en av våra arbetsledare tog emot oss, visade oss runt och berättade om verksamheten där. Det kunde inte varit en bättre dag. Växlande molnighet och lagom varmt. En och annan av deltagarna träffade några bekanta ute i trädgården. Vi åt frukost ute, något sen, men det smakade desto bättre.
Efter fikat tittade vi även in i arbetslokalen och växthuset där både gurkor och tomater frodas. Sen blev det återfärd in till stan igen.

Den sjunde veckan är slut och nu är det bara den åttonde och sista veckan kvar. Ha en trevlig helg så ses vi igen på måndag inför det sista gruppsamtalet med Camilla.

Gret-LisUpplevelsegrupp 3 vecka 6


4 – 8 augusti 2014
Välkomna tillbaka till Upplevelsegruppen efter våra fyra veckors ledighet! Tisdag morgon var det dags att återförenas med gruppen på vårt vanliga ställe och i vanlig tid.
Tänk vad fyra veckor går fort. Vädret kan man ju inte klaga på om man gillar sol och mycket värme. Tråkigt nog så har ju torkan och värmen medfört att vi lättare drabbas av olyckor som den nu pågående skogsbranden här i Västmanland. Något som påverkat oss alla mer eller mindre. Även ute vid vår stuga i Rytterne så märkte vi av röken från branden.
Camilla var med den här första dagen på veckan för att efter vår frukost återuppta gruppsamtalet. Tiden går fort så det gäller att försöka hinna med allt som planerats. Det var trevligt att träffas igen runt frukostbordet.
Tänk att tiden gick lika fort den här första inledande dagen.


På onsdag morgon gick färden till Gudrun i Norrberga. Vi blev glatt emottagna när vi kom. Vi hade frukosten med oss i vanlig ordning. Duken likaså. Tänk att den passar så bra på så många ställen, inne som ute. När frukosten var avklarad så var det dags att börja röra om i pyttsarna med glasyr. Det tredje och sista besöket hos Gudrun brukar alltid vara en ”rörande” tillställning. Jätteviktigt att färgpulver och vatten blandas ordentligt så det blir ett bra resultat. Nu är det bara att vänta till avslutningsveckan då vi ska hämta våra alster av diverse olika slag.


Torsdag morgon gick färden mot Sala. På vägen dit så kände vi av röken från branden. Tänkte att om det blir väldigt besvärligt så får vi väl avbryta hela vår utflykt. Carina, vår arbetsförmedlare var med oss och förhoppningsvis så skulle det även ge tillfällen till att prata lite individuellt med varje deltagare.
Vår första anhalt var Östanbäcks Kloster. När vi stannade där på parkeringen så var det en frisk luft utan rök det trots att vi egentligen var närmare brandens område nu än tidigare. Vinden har betydelse förståss och sedan hade väl de nya flygplanen och deras vattenbombningar som man tagit till hjälp gett en del effekt. Vi träffade på fader Ceasarius redan ute på gården. Vi gick in och dukade fram frukosten. Fader Caesarius gjorde oss sällskap under tiden började han att berätta om klostret. En hel del frågor hade deltagarna också och de besvarades uppskattande av vår värd. Ett kort besök i Ljusboden och därefter deltog vi i bönestunden i Klosterkyrkan på cirka tio minuter. Åter till Ljusboden för att göra ett inköp av senap och läkande salva. Därefter så var det bara för oss att tacka för den här gången och åka vidare.
Vi hade bestämt träff med Martin, en av Skogsstyrelsens skogskonsulenter på Sala kontoret. Vi träffades vid Gruvbyn för att äta lunch. Det blev en buffé av salladstillbehör och bröd att plocka i ordning efter eget tycke och smak. Passade bra i värmen. När vi var klara med lunchen så följde vi efter Martin mot Måns Ols i Sala. Martin hade redan tjuvstartat med lite överlevnad i naturen, vilket var dagens ämne, när vi var vid Gruvbyn. När vi stannade på parkeringen vid Måns Ols så hade han snart en ny växt i handen som det fanns lite matnyttigt i. Vi tog en promenad längs vattnet och det fanns mycket ätbart, det gäller bara att komma ihåg det om man skulle behöva.

Vi avslutade Martins besök i gruppen med fika nere vid stranden. Där i vattnet badade barn, vuxna och änder nästan sida vid sida. Även änderna gillade att få en och annan smakbit av fikabrödet.
En dag började närma sig sitt slut och Martin bröt upp för att åka tillbaka till kontoret i Sala.
Nöjda och belåtna efter en hel dag tillsammans fylld med varierande upplevelser så började vi vår färd mot Västerås.

En vecka redan slut. En trevlig helg på er alla!

Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 3 vecka 5

30 juni – 4 juli 2014
Det börjar närma sig… sommaruppehåll för Upplevelsegruppen, en vecka kvar har vi. Första dagen den här veckan som ju är måndag så var det gruppsamtalsdags. Camilla följde med ut till Rytterne. Frukostdags är det ju i och med att vi kommer till stugan. Får bara kaffebryggaren tänka klart så är det bara att servera och sätta igång. Vi har väldigt trevligt vid våra frukostmöten tycker jag, både i stugan och på annan plats, vilken ju kan variera beroende på utflyktsmål.

Tisdagen så fick det bli frukost intill Mekanikusbostaden vid Skantzsjön i Hallstahammar. Ni ser allt fungerar! Vi var ganska ensamma därute den här dagen förutom en och annan som var ute och promenerade i omgivningarna. Det börjar ju lida mot Power Meet i Västerås och då brukar även en ort som Hallstahammar ha fullt på sin campingplats. Så kanske någon av motionärerna var en blivande cruisare.
Efter avslutad frukost så tittade vi in på Slusskontoret. Där uppehöll sig några guider så då fick vi även en förevisning av den gamla skolmiljön som ligger på andra sidan kanalen. Det är inte bara skolmiljö. Finns ett gammalt kök, fotograf, resande rum etc. Gammalt är det.
På promenaden tillbaka till vår bil så passade vi på att bekanta oss med Canadagäss och änder. Ni må tro det blev aktivitet när vi började prassla med en brödpåse. Hade dom provat att plocka själva direkt ur påsen så hade man inte blivit förvånad. Bäst att hålla undan fingrarna. Nyps gör dom och det ordentligt.
Vi fortsatte till Åsby, något besök i trädgården blev det inte. En koll in i kött & viltbutiken sen gick det raka spåret upp till det Mini Zoo som finns där. Inte är det ett Skansen eller Kolmården men trevligt ändå med möjlighet till att klappa en del kaniner.
Vi åkte vidare över Kolbäck och la ner en halvtimma på ett loppis besök. Sen var det bara att ställa färden till Västerås.

Onsdagen fick det bli lite sovmorgon för gruppen. Vi åkte sedan ut till Anundshög. Vi hade ingen frukost med den här dagen utan nu skulle vi prova på Café Anunds utbud. Kan ju vara trevligt att fika på café ibland. Det var en del folk därute, både gamla och unga, i det för dagen vackra vädret. Efter fikat så blev det en promenad för en del in i skogen och några passade på att gå upp på gravkullen som finns där.
En fin plats är det och fint iordninggjort café som nog kan passa till många olika sorters aktiviteter. Helt enkelt en skön plats att ”bara vara” på, särskilt den här årstiden förstås.


Torsdag morgon – gick färden direkt på morgonen mot Gårdsjö Älgpark. Bente, en av Samordningsteamets koordinatorer var med oss på den här resan. Vi hade frukostfika med oss och den intog vi vid en sjö som heter Nordsjön. Morgonen hemma hade inletts med strålande sol och klarblå himmel, i alla fall för dom som var vakna då. Nu var det inte så soligt längre och blåsigt, särskilt så här vid sjön. Det var trevligt ändå och smakade lika bra som annars. Färdigt med fikat så fortsatte vi mot Gårdsjö. Väl där så tittade vi runt lite och då vi hade gott om tid så åkte vi till Karlssons i Morgongåva. Ska väl föreställa ett litet Ullared – men i någon entrékö behövde vi inte stå. En rundvandring fick det bli. Ett och annat fynd gjordes. Fynd och fynd – det är det upp till var och en att avgöra.

Vi åkte tillbaka till Gårdsjö – det hade hunnit bli lunchdags och det skulle vi klara av innan vår älgsafari. Ett och annat regnstänk från en mycket grå himmel kom men vår lunch, kantarellsoppa och bröd gick det bra att sitta ute och äta. Det började dra ihop sig för vår safari. Då var det faktiskt uppehåll. Vi fick sätta oss på, jag tror det längsta traktorsläp jag har sett. Sen kom vår eminenta guide, dvs. ägaren av älgparken. Han började att gå igenom en del regler som det var mycket noga med att hålla sig till – vi blev också garanterade att få se och klappa på älg. Vi började vår färd igenom hägnen. Nära kom dom. Lätt att komma åt och klappa. Feta i pälsen var dom, något som vi fick veta var bra mot nariga händer och fötter. Kanske inte så god doft som det man köper i butik men kanske effektivare. Alla älgar hade namn. Vill inte ge mig in på att försöka repetera men många var ganska vanliga svenska namn, Holger vad sägs om det…?
Allt roligt har ett slut så även den här utflykten. Att vi hade skapligt tur med vädret får man väl lov att säga för väl tillbaka efter safarin så kom regnet och det följde oss hela vägen hem.
Nu går vi på fyra veckors ledighet och ses igen den 5:e augusti. En hääärlig sommar önskar jag er alla!
Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 3 vecka 4

23– 27 juni 2014
Måndag igen, färden gick den här dagen direkt till Himmeta Kolmileplats. Normalt brukar ju måndagen bestå av gruppsamtal men det var flyttat till tisdagen. När vi kom upp mot vårt mår för dagen så åkte vi den vackra ”Rabobäcksdalen”. Man är full av beundran över de pyssliga boende som bor där. Är så välskött och fint. Små broar som leder mellan de små ögrupperna, sittplatser lite här och där och gräsmattor som är lika släta och fina som golfgreener. Vi kom så småningom fram till platsen för kolmilan. Där blev vi mötta av Kjell som var vår värd och en kompis till honom som han bjudit med för att hjälpa till. Vi började ned att duka upp och äta lite frukost sittande runt elden som var uppgjord. Det pratades om lite allt möjligt runt elden. Frågor om kolning kom naturligtvis upp. Vi tog en promenad fram till Lasse Gunnarssons tall som är hans stolthet när det gäller trädbestånden där. Spikrak och mycket hög och en diameter på 60 cm.
När vi kom tillbaka till elden var det dags att börja steka kolbullar. Något som var en ny upplevelse för de flesta i gruppen. Vi hade två varianter att välja på, en vegetarisk och en originalvariant som innehåller rimmat stekt fläsk. Lingonsylt till det och lite dryck med smak av skogens bär fick det bli. Mätta blev vi och när vi ätit färdigt så var det nästan bara att plock ihop våra ägodelar och tacka för oss och börja hemfärden mot Västerås väl inrökta från elden och stekoset.

Tisdagen hade kommit och nu var det dags för Camilla att komma till oss för veckans gruppsamtal. Frukost först förståss och det vid köksbordet i vår stuga. Efter det att frukosten avslutats och en bensträckare så gick gruppen med Camilla in i vårt vardagsrum för att börja samtala. Själv hade jag lite annat pyssel att ta itu med under tiden. Ett och annat foto blev det också.
Tiden för gruppsamtalen går fort och det blev den sedvanliga återfärden som återstod.

Onsdag morgon en avfärd som gick i riktning mot Munktorp. Där skulle vi besöka Lotta och hennes minishetlandsponny stuteri. Vi välkomnades ute på gården av Lotta. Vi åt frukost ute och under tiden så berättade Lotta om gården och dess verksamhet. På gården finns inte bara hästar i miniformat utan även kaniner, hundar, katter och några större hästar av rasen islandshäst. Efter avslutad frukost så gick vi ner till hagen där alla mini shetlands ston gick. Tre av dom fick följa med och bli omskötta, ryktade och borstade på man och svans. Dom såg verkligen ut att njuta. Kratsa hovar fick man också prova på om man ville. Efter att ha blivit tillsnyggade så blev det en promenad med de små hästarna. Är som att gå ut och gå med en större hund. Fördelen med de små hästarna är att även hästrädda vågar närma sig dom. Den allra minsta hette Tindra och var bara 6 veckor gammal.
Vi fick även hälsa på både belgiska vädurskaniner, hundar och en katt som gjorde oss sällskap.
När vi kom tillbaka efter promenaden så fanns det tid för en påtår för den som så önskade. Lotta har ju även islandshästar och med en av dessa visade hon hur det där med Natural Horseman Ship går till.
Kul att se samspelet mellan häst och människa.
Allt roligt har ett slut. Dags för hemfärd igen!

Torsdag – begav vi oss till Gudrun och keramiken igen. Då upptäckte jag att ”finaste” duken glömde jag hos Lotta. Tur man är utrustad – fanns en annan i bilen. Ganska bra att ha när man ska äta frukost på samma bord som vi sedan skulle jobba på med leran. Vi slipper tugga på gamla lerrester och vi slipper få ost rester i våra konstverk. Den här dagen blev det att kavla vilket resulterade i skyltar, bladdekorationer etc. Nu ska även det torka innan Gudrun kan bränna det. Glasera det hela ska vi göra efter semesteruppehållet. På vägen hem gjorde vi en avstickare till Västmanlands största hällristning som ligger vid Häljesta. Det är nog så att det inte är ställen man besöker så där spontant men det gjorde som sagt vi.

Tänk att det redan har gått halva tiden för gruppen. En vecka till har vi innan det blir dags för sommaruppehåll så vi ses på måndag igen.

Gret-Lis


Upplevelsegrupp 3 vecka 4

23– 27 juni 2014
Måndag igen, färden gick den här dagen direkt till Himmeta Kolmileplats. Normalt brukar ju måndagen bestå av gruppsamtal men det var flyttat till tisdagen. När vi kom upp mot vårt mår för dagen så åkte vi den vackra ”Rabobäcksdalen”. Man är full av beundran över de pyssliga boende som bor där. Är så välskött och fint. Små broar som leder mellan de små ögrupperna, sittplatser lite här och där och gräsmattor som är lika släta och fina som golfgreener. Vi kom så småningom fram till platsen för kolmilan. Där blev vi mötta av Kjell som var vår värd och en kompis till honom som han bjudit med för att hjälpa till. Vi började ned att duka upp och äta lite frukost sittande runt elden som var uppgjord. Det pratades om lite allt möjligt runt elden. Frågor om kolning kom naturligtvis upp. Vi tog en promenad fram till Lasse Gunnarssons tall som är hans stolthet när det gäller trädbestånden där. Spikrak och mycket hög och en diameter på 60 cm.
När vi kom tillbaka till elden var det dags att börja steka kolbullar. Något som var en ny upplevelse för de flesta i gruppen. Vi hade två varianter att välja på, en vegetarisk och en originalvariant som innehåller rimmat stekt fläsk. Lingonsylt till det och lite dryck med smak av skogens bär fick det bli. Mätta blev vi och när vi ätit färdigt så var det nästan bara att plock ihop våra ägodelar och tacka för oss och börja hemfärden mot Västerås väl inrökta från elden och stekoset.

Tisdagen hade kommit och nu var det dags för Camilla att komma till oss för veckans gruppsamtal. Frukost först förståss och det vid köksbordet i vår stuga. Efter det att frukosten avslutats och en bensträckare så gick gruppen med Camilla in i vårt vardagsrum för att börja samtala. Själv hade jag lite annat pyssel att ta itu med under tiden. Ett och annat foto blev det också.
Tiden för gruppsamtalen går fort och det blev den sedvanliga återfärden som återstod.

Onsdag morgon en avfärd som gick i riktning mot Munktorp. Där skulle vi besöka Lotta och hennes minishetlandsponny stuteri. Vi välkomnades ute på gården av Lotta. Vi åt frukost ute och under tiden så berättade Lotta om gården och dess verksamhet. På gården finns inte bara hästar i miniformat utan även kaniner, hundar, katter och några större hästar av rasen islandshäst. Efter avslutad frukost så gick vi ner till hagen där alla mini shetlands ston gick. Tre av dom fick följa med och bli omskötta, ryktade och borstade på man och svans. Dom såg verkligen ut att njuta. Kratsa hovar fick man också prova på om man ville. Efter att ha blivit tillsnyggade så blev det en promenad med de små hästarna. Är som att gå ut och gå med en större hund. Fördelen med de små hästarna är att även hästrädda vågar närma sig dom. Den allra minsta hette Tindra och var bara 6 veckor gammal.
Vi fick även hälsa på både belgiska vädurskaniner, hundar och en katt som gjorde oss sällskap.
När vi kom tillbaka efter promenaden så fanns det tid för en påtår för den som så önskade. Lotta har ju även islandshästar och med en av dessa visade hon hur det där med Natural Horseman Ship går till.
Kul att se samspelet mellan häst och människa.
Allt roligt har ett slut. Dags för hemfärd igen!Torsdag – begav vi oss till Gudrun och keramiken igen. Då upptäckte jag att ”finaste” duken glömde jag hos Lotta. Tur man är utrustad – fanns en annan i bilen. Ganska bra att ha när man ska äta frukost på samma bord som vi sedan skulle jobba på med leran. Vi slipper tugga på gamla lerrester och vi slipper få ost rester i våra konstverk. Den här dagen blev det att kavla vilket resulterade i skyltar, bladdekorationer etc. Nu ska även det torka innan Gudrun kan bränna det. Glasera det hela ska vi göra efter semesteruppehållet. På vägen hem gjorde vi en avstickare till Västmanlands största hällristning som ligger vid Häljesta. Det är nog så att det inte är ställen man besöker så där spontant men det gjorde som sagt vi.

 

Tänk att det redan har gått halva tiden för gruppen. En vecka till har vi innan det blir dags för sommaruppehåll så vi ses på måndag igen.

Gret-Lis


Upplevelsegrupp 3 vecka 3

16 – 20 juni 2014
Måndagen var en dag med riktigt vackert väder. Lite blåsigt på sina håll och lite beroende på vart man var så åkte tröjor av och på. Vi startade efter helgen med frukost i Rytterne. Kan vara skönt att börja veckan så om det är möjligt. Något gruppsamtal skulle det inte bli den här måndagen utan vi grupperade oss efter eget huvud den här dagen. Vi fick frukostbesök av den lilla katten som kommer och hälsar på då och då. Mat hade en deltagare med sig till vår lilla vän och det gick snart åt.
Vi tog det lugnt och det var även några ur gruppen som gick ner och titta till kalvarna. Samlade igen och med frukosten avklarad så åkte vi till Tidö. Vi parkerade inte så långt från slottet och sen tog vi en promenad ner till vattnet och där kunde man verkligen njuta i solen. Både stående, sittande och liggandes ner på bryggan. Kändes som vi hade all tid i världen, men det hade vi ju inte för några av deltagarna hade stämt träff med Carina på arbetsförmedlingen för individuellt samtal. Det blev promenaden tillbaka och det smakade gott att dricka något läskande innan vi påbörjade vår färd mot Västerås igen.

Tisdag morgon hade vi frukosten med oss. Vårt mål den här dagen var Djäkneberget. En deltagare ville dela med sig av en favoritplats som finns där. Vi flyttade fram ett av borden i solen. Det behövdes solvärme. Inte alls lika skönt väder som gårdagen. Frukost blev det. Frukostfrämmande fick vi i form av ett and par som gärna lät sig matas med lite siktkaka. Ingen disk. Bara att plocka ihop och bära till bilen så vi skulle slippa släpa på kassarna under vår rundvandring på Djäkneberget. Det var en hel del folk där, både barn och vuxna. Fin miljö är det att gå omkring i. Lite nostalgiskt tänkte jag tillbaka på min barndom och mindes att det en gång i tiden fanns fågelvoljärer på Djäkneberget med bl.a. påfågel. Då var det aldrig något prat om grodor som det ju är i dag. Vi hade tyvärr inte turen att se några men det är antagligen redan för sent. Roligt att man tar sådan hänsyn till våra djur i naturen.
Nöjda med Djäkneberget och den fina utsikten över Västerås så åkte vi vidare till en annan av Västerås fina platser, Vallby Fritidsmuseum. Nu hade det blivit lite varmare i luften. Tror bestämt det var ännu mer folk där eller också kändes det bara så i och med att ytorna är lite annorlunda. Här fick vi i alla fall se lite mer djur. Handelsboden var öppen så det fick bli en strut med polkagriskarameller. Lektion pågick i det gamla skolhuset och en bondmora satt ute och kärnade smör. Synd är det att alla de här trevliga upplevelserna är så kortvariga. Jag önskar att det fanns att uppleva från tidig vår till långt fram på hösten. Är fint att gå omkring där även då.
Även tisdagen hade ett slut, men en ny dag tar form i morgon.

Onsdag – tänk vilken tur gruppen har! Vi blev alla inbjudna hem till en deltagare. Ut på landet åkte vi. Vädret såg ut att vara med oss även den här dagen. När vi hittat fram till den plats vi skulle så, naturligtvis blev det frukost. Kaffetarmen börjar längta efter en tår en viss tid på morgonen, tänk så det är. Vi njöt av frukost och den härliga miljön i solen. Efter avslutad frukost så fick vi en jättefin föreläsning om en biodlares strävanden efter honung. Mycket intressant och lärorikt var det för oss som bara annars går och köper honungen som finns på butikshyllan. Ville man så kunde man klä sig i en riktig mundering för att skydda sig mot eventuella bistick. Inte trodde jag att man skulle våga sig fram så långt utan skyddsutrustning. Riktigt snälla verkade dom och fullt upptagna med sitt arbete. Fantastiska samhällen är det. Om jag skulle återberätta allt vi fick lära oss så skulle det nog inte bli plats för några fler dagböcker.
Ett stort TACK från oss alla andra i gruppen.
Vi avslutade vårt besök med en riktigt härlig skogspromenad toppad med ett glas fläderdricka!
Vilken fin dag vi haft!

Torsdag – på vift igen. Första besök hos Gudrun i Norrberga väntade gruppen. Lerdags var det!
Frukosten den här dagen blev lite extra eftersom det ju är midsommarafton i morgon. Lite extra gott fick det bli. Med blå duk och midsommarblomma på bordet så njöt vi av det där goda innan det var dags att börja forma våra konstverk – som första eldprov  - en groda i någon form, för olika former blir det och i och med det mycket skratt. Nu står dom på tork och nästa vecka ska vi få en ny utmaning. Det pratas redan om nästa besök.

Gruppens tredje vecka är till enda! Trevlig vecka har det varit med varierande inslag. Nu får vi en extra dags ledighet igen. Det är ju midsommarafton i morgon. Vi får hoppas att vi slipper dansa kring majstången i gummistövlar och regnkläder för hade det varit idag vi skulle dansa då har det blivit blött!

En Trevlig Midsommar önskar jag er alla!

Gret-Lis.Upplevelsegrupp 3 vecka 2


9 – 13 juni 2014

Återigen en ny vecka. Väderleken lutar åt det lite bättre hållet och det är vi förstås tacksamma över. Måndag var det och Camilla var med ut till Rytterne för att inleda med gruppens första gruppsamtal. Efter frukost förståss!
Trotts att vädret var soligt och fint så valde man ändå att ha samtalen inomhus så här första gången. Var och en berättade lite kort om sig själva, en kort presentation helt enkelt. Under gruppsamtalen så berättar man så mycket eller så litet man vill. Camilla brukar säga att det ska kännas bra i magen när man går därifrån.På tisdagen var vädret ännu varmare. Frukosten tog vi med oss och åkte ut till Ängsö, en riktigt vacker plats. Många olika stråk finns det att gå så man kan få variation. Vi gick förbi slottet. Inga spöken. Till skillnad mot oss så kanske dom är mest vakna på natten. Vi kom ned till en riktigt härlig plats med en berghäll, iordning gjord plats för grillning och en brygga att sitta och filosofera på. Vi plockade fram vår medhavda frukost och det smakade riktigt gott i den här miljön. Carina vår arbetsförmedlare var med oss för att träffa deltagarna och dela ut tider för individuella samtal på arbetsförmedlingen.
Vi träffade på några campare från Tyskland som precis var på väg att dra vidare till annat ställe. Lite övning i främmande språk blev det också chans till. Tiden går ju alltid fort när man trivs och har det bra. Vi plockade ihop det vi hade med oss och började vår vandring mot bilen för hemfärd.

Onsdag morgon gick resan direkt till Sala. Medhavd frukost och även tillbehör för en grill lunch hade vi med oss. Mitt under pågående frukost och regnskur så dök Håkan Kling från Skogsstyrelsens Sala kontor upp. Vi hade bestämt möte vid Gruvbyn. Frukosten klarades av iförda regncaper. Lite vått på skinka och ost blev det men det var gott ändå. Så småningom upphörde regnet och vi tog den lilla promenaden till det biotopsområde som ligger alldeles i närheten. Nu hade solen kommit fram och det var väldigt varmt och fuktigt. Håkan berättade om vad en biotop är och skillnaderna mellan de olika avtal som finns. Vi gick in en bit i den frodiga lövskogen och där fick vi lära oss en hel del annat som kan var roligt att veta.
Tiden började dra i väg och vi drog i väg mot vårt basläger igen. Grillen plockades fram och monterades ihop av några händiga händer och laddades med kol och tändes på. Ganska snart så var det läge att börja välja korvmodell för att lägga på grillgallret. Konstigt att det redan smakade bra med lunch. Trevligt är det att äta tillsammans. Det bra vädret höll i sig hela tiden. Väder gudarna var med oss kan man säga.
Även den här dagen led mot sitt slut och vi var tvungna att säga hej och tack till Håkan och åka hemåt. Lite senare landade vi på stationen i Västerås men det var det värt.

Torsdagen började ute i stugan i Rytterne med frukost. Efter avslutad sådan och disken avklarad så tog vi en tur till Strömsholm. Där besökte vi ett av ridhusen för att få gosa med hästarna. Tyvärr så får man ju inte mata hästarna. Äpplen och morötter som en av deltagarna hade med sig lämnades till en av eleverna på skolan för att hästarna ändå skulle få lite godsaker senare. Det gick säkert åt.
Vi köpte lite glass och åt innan vi fortsatte ner till slottet. Ett besök i slottsboden blev det. Man kan bara gå in och lukta. Doftar otroligt gott av alla tvålar som finns till försäljning, man behöver inte handla. Tål man inte parfymdofter är det nog bäst att vänta utanför.
Gruppens andra vecka redan slut. Tror bestämt att det är fler än jag som ser fram mot den tredje.

 

Ses gör vi!
Gret-LisUpplevelsegrupp 3 vecka 1


2 – 6 juni 2014

Tänk att vi kommit till juni månad redan. Tiden går så fort. Det var tisdag morgon och dags att åka ner till stationen för att möta den tredje Upplevelsegruppen i sedan starten i Samordningsteam – Västerås. Vädret hade ju kunnat inledas på ett bättre sätt men det kan bara bli bättre.
När alla var samlade så gick vår första färd tillsammans ut till vår stuga i Rytterne.
Vid ankomsten lite husesyn och sedan hjälptes vi åt att fixa den första frukosten.
Den här första dagen så blir det lite tid till att lära känna varandra och för mig bl.a. att lära mig namnen på alla deltagare. Ibland tänker jag hur ska det gå, men blir lika överraskad varje gång hur pass fort man lär sig.
Det fanns lite frågor naturligtvis och vi pratade lite om den kommande tiden som vi ska vara tillsammans och om vad vi i stora drag kommer att göra.
Riktigt välkomna ska ni alla vara!
Den första dagen var redan slut och det blev dags för återfärd till stan igen.

På onsdag morgon så följde Catrin med oss. Som ni väl vet vid det här laget så är hon en av våra två koordinatorer i Samordningsteam – Västerås. Catrin var naturligtvis med på vår frukost och det kom en och annan fråga gällande tiden i Upplevelsegruppen, både om de första åtta veckorna med mig och de åtta som följer efter det.
Efter avklarad frukost så var det dags för de enkäter som vi är så tacksamma över att så många som möjligt fyller i. Något tvång är det inte. Tycker att alla deltagare hittills varit så duktiga med att hjälpa oss, så även den här gruppen. Det är ganska fort gjort.

När alla var klara så gick vi på en kortare promenad runt närliggande område. Lite vått i gräset var det så vi blev väl några som blev blöta om fötterna, men vad gör det om hundra år! Vi kom så småningom fram till gården där lantbruket finns. En trevlig avslutning bland alla kalvar som så gärna vill smaka på fingrarna. Mjölkningen är datoriserad på gården. Fantastiskt att se hur de står i kö för att bli mjölkade, har de nyligen blivit mjölkade så får de gå vidare och lämna plats för en annan. Spar säkert många ryggar och armar för ägarna. Svårast är det att skiljas från de små kalvarna, de vi kommer i kontakt med är tjurkalvar som senare säljs till andra gårdar. Här på gården så har man bara mjölkkor.
Hur som helst så fick vi lov att avbryta besöket. En snabbis in i stugan för att tvätta händerna och sen åka till Västerås igen.

Torsdag morgon åter ett nytt besök med oss till Rytterne. Carina, vår arbetsförmedlare i Samordningsteam - Västerås. Frukost, frukost först förståss. Runt bordet samtalades det om ditt och datt. Precis som det ska vara. Frukosten avslutades och vipps så var det diskat.
Det hängde lite regn i luften men vi tog ändå chansen och åkte till Åholmen för en promenad.
Vi klarade oss bra från regn.
Tankarna gick nog mycket till de nybakade studenterna i Västerås och deras släktingar om de skulle klara sig från regn. Studenten är väl trevligast i vackert väder. Blir så mycket enklare då med alla arrangemang. Vi hoppas att alla hade en fin student oavsett väder.
Åholmen är en anlagd naturpark. Otroligt lummig och fin. Men, men… mycket mygg på sina håll.
Vi gick en runda och kom även ner till vattnet som väl är en del av Mälaren och Strömsholms kanal som rinner förbi där. Trots myggen så var det en skön promenad, inget regn och inte kallt.
Det var dags att återigen dra sig hemåt.

Gruppens första vecka är redan slut. Ha nu en trevlig helg som ju även den här veckan har en extra röd dag.
Vi ses på måndag igen som blir en vanlig vecka utan extra helgdagar.

Upplevelsegrupp 2 vecka 8


26 – 30 maj 2014

Den sista veckan hade börjat. Under de här åtta veckorna har maskrosorna kommit upp – blommat och blommat ut. Nu finns det gott om utblommade att blåsa på om man vill.
Måndagens väder var inte i klass med det som helgen hade bjudit på. Inget regn men betydligt kyligare. Camillas måndag var det – och den sista för den här gruppen.
En frukost blev det först i köket som vanligt. Gruppsamtalet blev inomhus och den här sista gången blev det en återblick på vad de åtta veckornas gruppsamtal handlat om.
Tiden sprang iväg som vanligt och det blev dags för återfärd till Västerås igen. Camilla önskade gruppen Lycka Till förståss och tackade för sig.

Tisdag – den här gruppens sista dag. Vi åkte till vår stuga igen och åt där en traditionell sista frukost. En utvärdering av aktiviteterna vi haft och lite om hur de åtta veckorna varit fick jag veta genom att gruppen fyller i några enkla papper. Kursintyg för de åtta första veckorna delades ut. Nu väntar ju åtta veckors praktik på något lämpligt ställe.
När vi fikat klart så satte vi oss i bilen och åkte till Gudrun i Norrberga. Vi skulle hämta vår färdigglaserade keramik. Jag tror alla var lika förväntansfulla. Spännande att se hur resultatet hade blivit. Även ett litet kvitto på hur väl vi rört om i färgpyttsarna, som ju är så jätte viktigt.
Hos Gudrun blev det påtår med blåbärstårta till innan vi packade ihop våra saker. Vi sa tack och hej till Gudrun och for till Västerås tillsammans för sista gången.Åtta veckor har gått väldigt fort. Har varit trevligt att få lära känna gruppen under de åtta veckorna tillsammans. Nu vill jag TACKA er alla för den här tiden och önska alla ett stort LYCKA TILL med de kommande åtta veckorna i Upplevelsegruppens praktikdel. Carina, vår arbetsförmedlare i Samordningsteam - Västerås kommer att följa er på den resan och träffa er då och då.

Vi kanske ses igen någonstans – vem vet!

Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 2 vecka 7


19 – 23 maj 2014

Otroligt, redan gruppens vecka 7. Måndagen bjöd på ganska bra väder. Inte kallt, skiftande molnighet. Stugan fanns kvar även den här måndagen. Frukost blev det. Camilla var med oss eftersom det var gruppsamtalsdag. Efter avslutad frukost så blev det den här dagen gruppsamtal utomhus i trädgården. Första gången som det var väder för det. Dock så började det med lite småregn – så efter ett tag så flyttade gruppen in till det välbekanta vardagsrummet. Mesta tiden gick i alla fall att sitta ute. En måndag åter till enda och färden gick tillbaka till Västerås.


Tisdag morgon gick färde direkt på morgonen upp till Sala. Vid ankomsten till Gruvbyn så var det gott med en kopp kaffe och smörgås. Efter ett litet tag så kom Håkan Kling, skogskonsulent från Skogsstyrelsens Sala kontor och gjorde oss sällskap. Det var en varm dag, inte så soligt, kändes nästan som om det skulle kunna bli både regn och åska.
När vi fikat klart så bar det iväg till det biotopsområde som finns där. En riktigt frodig lövskog. Håkan berättade först lite om Skogsstyrelsens ansvarsområden och de arbeten som man utför, därefter om området som vi befann oss på just den här dagen. På området vi var låg en gång i tiden det gamla Sala. Vi tittade på träd, växter och en del smådjur som fanns. Just nu var det väldigt mycket sniglar, bl.a. vinbärssnäcka, på området. Man fick kliva med försiktighet för att inte trampa ihjäl stackarna. Efter avslutat besök i skogen så hade vi kommit fram till tiden för lite lunch så då transporterade vi oss tillbaka till platsen dit vi kom först.

Vi gjorde i ordning grillen för att sedan grilla lite hamburgare med bröd. Behändigt och bra. Stora stekar fanns det inte tid till att lägga på grillen eftersom vi hade en tid att passa efter lunchen.
Efter avklarad grillning, en kopp kaffe på maten för den som så ville och ihop plockning av våra tillhörigheter så sa vi hej och stort tack till Håkan och skiljdes åt efter en givande samvaro.
Nästa anhalt för oss var Sala Silvergruva som ligger alldeles  intill det område som vi lämnade.
Klockan 13.30 så skulle vi bege oss ned i gruvan till 60 m. Vår gruvguide Katarina tog först med oss så vi fick var sin hjälm på huvudet. Efter att först ha berättat lite historia om gruvan så började vi vår vandring neråt. I gruvan var det inte så varmt inte. Temperaturen ligger på +2 – 3 Co  året om. En hälsning på gruvfrun är obligatoriskt. Det innebär tre knackningar på gruvväggen. Man får heller inte svära och vissla i gruvan. Sjunga går bra – Katarina bjöd på skönsång vid ett stopp vi gjorde. Fin akustik är det. Kungligheter har besökt gruvan och tack vare det så gjorde man senare i ordning trappor så man kan gå ner. När vi kommit ned till de 60 m som var målet så var det att bege sig uppåt igen. Det blev via hiss som tur var. Skulle man gå så fick vi nog ta ännu längre tid på oss än när vi gick ner. Besöket i gruvan tog ca en timma. När vi kom ut så var det fortfarande lika varmt – inget regn dock som vi hade befarat. Vi lämnade våra hjälmar och tackade Katarina för turen i gruvan. Satte oss en stund framför receptionen och vilade innan vi styrde hemåt igen.

På onsdag morgon hade sommaren och värmen verkligen hittat till Västerås. Vid stationen så träffade vi en annan av Skogsstyrelsens skogskonsulenter, även han från Sala kontoret, Martin Klenz. Han följde med oss ut till Rytterne och åt frukost. Temat för dagen var överlevnad i naturen, något som Martin specialutbildat sig på. Redan till frukosten hade Martin hittat en del växter som han berättade om nyttan med. Efter avklarad frukost så åkte vi till Åholmens naturpark som inte ligger så långt från vår stuga. Där fick vi till oss ännu mera tips på vad man kan använda sig av om man hamnar i en nödsituation ute i naturen. Vad som finns att äta när det gäller växter och djur, vad som är bra mot bett och sår och vad som håller exempelvis mygg borta. Hur man på kallar uppmärksamhet att man behöver hjälp och hur man håller värmen om det är kallt. Visste ni det att på vintern kan man krypa ner i en myrstack för att hålla sig varm. Då har nämligen myrorna förflyttat sig ned under jord. Övriga årstider så var det inget Martin rekommenderade.
Fullmatade med nya kunskaper så skiljdes vi från Martin, stort tack. Martin åkte på annat uppdrag och vi mot Västerås station.

Torsdag, veckans sista dag så åkte vi till Rytterne för en ”bara vara” dag. Carina vår arbetsförmedlare följde med oss. Det blev frukost som vanligt. Där kunde man göra som man ville. Sitta inne i köket eller göra sin smörgås och sitta ute i solen. Det hade förutspåtts att det skulle kunna bli upp emot 27 Co varmt. Carina fick den här dagen möjlighet att återkoppla lite med gruppen och deras eventuellt kommande praktikplatser.
Vi hann faktiskt med att äta lite lunch. Grillen igen! Hör verkligen årstiden till och vi hade en del kvar sedan vi grillade sist. Perfekt att avsluta veckan på det viset. Vi fick visserligen lite mer att plocka undan men det var det värt och vi kom tillbaka till Västerås i perfekt tid.

Nu återstår bara nästa vecka tillsammans med den här gruppen. Vart har de åtta veckorna tagit vägen?
Ha en bra helg så ses vi på måndag igen. Då väntar sista gruppsamtalet med Camilla.

Gret-Lis.Upplevelsegrupp 2 vecka 6


12 – 16 maj 2014

Måndagen den sjätte veckan hade väl kunnat bjuda på bättre väder tycker jag men man får tycka vad man vill – det blir som det blir!
Som tur var kan man väl säga att det var gruppsamtal i stugan ute i Rytterne. Camilla följde med oss i bussen. Frukost åt vi i vanlig ordning. Det är ju våra magar inställda på. Sen en bensträckare och därefter förflyttning in till vardagsrummet och samtalet.
Disk var det att ta hand om men det blev även tid till att gå ut och ta lite bilder på de blommande fruktträden. Vackert är det när det blommar, även en gråmulen dag som den här var.

Tisdagen bjöd inte den heller på något vidare väder. Vi startade en halvtimma senare från stationen den här dagen. Vi åkte sedan till Skultuna för att besöka det som finns kvar av Mässingsbruk. Frukosten hade vi med oss och några deltagare hittade en alldeles perfekt plats att fika på. En stor kvarnsten eller något sådant hade man gjort bord av och ställt dit ett par bänkar på varje sida. Dukade med duk gjorde vi. Inte dumt att ha en med sig man vet aldrig vilka bord man kommer att använda ute i naturen. En fin plats var det med ett härligt porlande från vattendraget alldeles vid sidan om.
Efter fikat så blev det en vandring runt de olika butiker som finns på området. En titt in i det lilla museet bjöd på en liten tripp tillbaka i tiden. Synd att det inte finns mer kvar av det gamla att titta på. Vi klarade oss ifrån regn och det var ju bra. Nöjda med Skultuna besöket så började vi vår hemfärd mot Västerås igen.

Onsdag – man hade sagt att det skulle kunna bli lite sol. Började i vanlig tid gjorde vi och den här dagen så åkte vi åt ett annat håll. Vårt mål var Kungsbyn och den djurpark som finns där.
Vi kom dit innan det öppnade så det fanns tid att äta frukost igen. Vi hittade en sådan där utepaviljong  som vi kunde sitta under. Vi flyttade dit ett bord och några stolar. Tur att det fanns tak att gå under för det regnade ganska ordentligt ett litet tag. Men det kan ju bara bli bättre eller hur? Det blev det – uppehåll och någonstans bakom molnen kunde man ana solen. Vi plockade ihop våra saker och återställde allt som det var innan vi kom och gick sedan in till receptionen. Betalde entré och fick varsitt armband som bevis på att vi hade betalat och på det viset så kunde vi gå ut och in som vi ville. Vi gick promenaden runt parken tills vi kom till en av höjdpunkterna där och det är älgmatningen. Efter ett tag så kom en av personalen med traktor och hällde i foder i foderskålarna och ropade sedan på älgarna. Vi hade tidigare på vägen dit sett dom stå vid staketet och titta men när vi närmade oss så försvann dom in i skogen. Skulle dom komma tillbaka var frågan? Jodå, det gjorde dom. Pappa Kalle med fru och två fjolårskalvar, tvillingarna som hon fick förra våren. En flicka och en pojke, kanske de räknas som tonåringar nu vad vet jag. Så småningom vågade dom sig fram för att äta. Med lite försiktighet så kunde man faktiskt komma åt och klappa Kalle. Känna på de ludna och varma hornen var på väg att växa ut igen. Vi fick veta att älgtjurarna är väldigt rädda om sina horn under den här tiden. Om höljet som nu finns på hornen skadas så stannar tillväxten av och det är väl till nackdel för dom när det blir dags att fightas om sin tillkommande. När hornen vuxit klart så fejar dom hornen och det som idag är varmt och blodfyllt ramlar och gnids bort.

Älgarna var framme ganska länge så vi fick lite bråttom ner till resten av djuren. Då framförallt den lilla safari som vi skulle ut på. Med traktor som drog vagnar som vi fick sitta i så blev det en tur runt ett annat hägn. Där fanns dov- och kronhjort och också visenter. En släkting till bisonoxen fast mindre. Axel och Oden heter tjurarna som finns där. Nu hade dom sällskap av varsin hona också.
I djurparken hoppas man på att det under hösten kanske blir kärleksmöten som ska resultera i kalvar. Vi får hoppas på att det blir så. I vissa länder i Europa så håller man på med att föröka stammen som var på väg att bli utrotad för att sedan placera ut dom i det vilda. Det pågår ju även sådan diskussioner här i Sverige.
Trots regnskuren i början så får vi väl säga att vi hade en bra dag bland djuren.

Torsdag morgon nya mål. Kolmileplatsen i Himmeta. När vi anlände så väntade Robert och Kjell på oss. Det är två av de entusiaster som är med i skapandet av kolmilan man håller på att
iordningställa  inför hösten. Den 30 augusti kommer man att inviga milan som man tänder dagen innan. På väg upp mot milan så berättade Kjell om det vi såg på vägen. Väl framme så var det fika dags. En eld hade tänts för att kunna sitta vid om man tyckte det var lite kyligt eller bara för att det är mysigt. Lite inrökt blir man och det sätter sig ordentligt i kläderna men det är det värt, man får väl tvätta. Robert och Kjell fortsatte efter fikat att berätta om platsen och hur en mila byggs upp.
Så småningom blev det dags att börja steka kolbullar. Vartefter de blev färdiga så var det bara att äta – med lingonsylt förståss. Så var det vädret – solen kom fram och det var så skönt i skogen. Vi tog tid på oss. Ingen brådska och jäkt, inga bokade möten på hemmaplan.
Vi skrev några rader i gästboken, det hör till besöket. Vi hjälptes åt att plocka undan på platsen innan vi tillsammans gick ner mot bilen och började hemfärden. Vi tackar våra värdar Kjell och Robert för besöket och det är tur för oss att det finns eldsjälar så vi får uppleva sådana här platser.

Tänk att veckan slutade med så fint väder – bättre sägs det att det ska bli i helgen! Vi håller tummarna!

Vi ses på måndag igen!
Gret-Lis.

 

Upplevelsegrupp 2 vecka 5


5 – 9 maj 2014

Måndag var vi tillbaka igen efter en extra lång ledighet. Vädret var väl ingen höjdare kan man väl säga, nåja snöfritt i alla fall!
Vid ankomsten till stugan så kom i vanlig ordning frukosten på bordet och efter frukosten var det dags för Camilla att ta med sig gruppen för gruppsamtal. Inomhus även den här måndagen. Vi får väl hoppas att det någon gång blir väder för att sitta ute i vår trädgård.

Tisdagen – ja vädret var ännu sämre faktiskt. Vi åkte till stugan för frukost sedan var det en öppen diskussion om hur fortsättningen skulle bli. Gruppen hade sedan tagit ett gemensamt beslut. Jag blev introducerad i TP – världen! Där ibland alla frågor så for vi fram och tillbaka både i tid och runt i världen.
Vi samarbetade i två lag och det var ju bra att kunna hjälpas åt. Ibland gick det bra och ibland så gick det mindre bra. Man ska ha tur också. Lärorikt är det i alla fall och det man önskar är ju att det man inte kunde innan som man får veta också kunde stanna kvar i hjärnkontoret. Roligt hade vi! Tyvärr så var det dags att åka in till stan igen annars så hade vi nog fortsatt ett tag till.

Onsdag – nu regnade det också, plus att det var kallt. Vi åkte direkt till Köping där vi intog vår frukost på ett för många populärt ställe. När vi fikat klart så åkte vi till Bil- och Teknikmuseet i Köping. Ett val som var perfekt med tanke på väderleken. Det är en mycket fin samlig av både gamla bilar, motorcyklar och även gamla racerbåtar. Man har byggt upp miljöer runt om och även dockor klädda i tidstypiska kläder. Det fanns en hel del annat också att titta på. Motorer från olika tider, vägmärken som idag inte finns kvar. Så gott som alla bilar är fungerande och startas regelbundet för att vara i form. Den som en gång i tiden var ägare till alla bilar hade i sitt testamente ett villkor och det var att inga bilar fick säljas till utlandet och samlingen ska hållas ihop. Många förfrågningar får museet av folk som vill köpa fordon. Det händer att man lånar ut fordon till olika tillställningar. Gruppen hade nog gärna blivit hämtade i någon av de här bilarna någon morgon men det lär ju aldrig bli verklighet, tyvärr.
När vi var nöjda med vårt besök på museet så drog vi oss så sakteliga mot Västerås, den gamla vägen fick det bli. Vi gjorde också ett stop i Munktorp och besökte den juvelerarbutik som finns där. Vi hade ju ändå vägen förbi och dessutom ett ställe som ingen varit in på tidigare, kanske inte så vanligt om man är hemmahörande i Västerås.

Torsdag, lika regnigt och tråkigt – det sista besöket i Norrberga hos Gudrun. Vår frukost hade vi med oss och duk la vi på bordet innan vi dukade. Med frukosten avklarad så skedde avdukning och sen kom alla färgpyttsar fram med den glasyr som vi skulle använda. Det är alltid en mycket rörande tillställning när det ska glaseras. Färgen är ett pulver som är blandat med vatten. Det är mycket noga med att röra om så att allt är blandat ordentligt. Oftast går det bra men det händer ibland att man inte varit tillräckligt noga och det syns på resultatet när det blivit bränt den sista gången. Meningen är ju att det ska bli en glasaktig yta men om det inte blandats ordentligt så blir det en matt yta.. Ibland kan ju det också vara effektfullt men det beror ju lite på vad det är och vilken vision man hade om det färdiga resultatet.
Nu är det i alla fall klart och nu väntar vi bara på resultatet av bränningen.

Nu är gruppens femte vecka slut. Veckorna går undan, jättefort går dom. Ibland känns det som veckorna bara har en måndag och fredag. Nu får ni ha en trevlig helg. Hoppas vi får bättre väder i helgen och den kommande veckan. Sol och värme vill vi väl ha nu eller hur?

Gret-Lis

Upplevelsegrupp 2 vecka 4


28 april – 2 maj 2014

Gruppens fjärde vecka inleddes med strålande sol och härlig värme. Vi anlände som vanligt till Rytterne. Uppgift nummer ett är ju att fixa till vår frukost och brygga kaffe. Camilla anlände även hon och deltog i frukosten innan det blev dags att samla gruppen för gruppsamtalet. Det blev i vardagsrummet. Någon värmande brasa i kakelugnen behövdes verkligen inte.
Vi fick besök av en bekant från förra veckan. En liten vit katt. I vanliga fall säkert ganska långhårig men just nu i alla fall mycket kortklippt. Vart den hör hemma har vi ingen aning om. Lite kokt skinka verkade smaka bra och en aningen laktosfri mjölk.
Det var så varmt att det nu var skönt att det fanns den skuggiga verandan att vara på. Klaga är synd för om väderleksrapporterna stämmer så är det kyligare väder på gång.

På tisdagen tog vi bussen och åkte upp till Östanbäcks Kloster. Frukosten hade vi med oss och den började vi med vid framkomsten. Fader Caesarius kom och hälsade oss välkomna och gjorde oss sällskap under frukosten. Han berättade lite historia under det att vi åt.
Vi gick sedan ner till Ljusboden som är den butik som finns där man kan inhandla diverse hantverk. Broder Nils-Olof skötte om ruljangsen den här dagen. Ljus finns i olika varianter. Klostret tillverkar ljus som man säljer runt om i Sverige, utomlands också kanske, vet inte med säkerhet. Klostret har ju många kontakter runt om i världen så omöjligt är det inte.
Helt plötsligt fick vi avsluta vårt shoppande för det var dags för en av deras bönestunder. De som ville i gruppen deltog. En bönestund tar mellan fem och tio minuter och hålls sju gånger om dagen.
Efter avslutad bönestund så gick vi tillbaka till boden och avslutade våra inköp. Bivaxkakor blev det med vekar och lite bin som dekoration. Så är det bara att sätta igång tillverkningen!
Vårt besök var över och vi sa tack och hej till fader Caesarius och bröderna och åkte hem mot vårt Västerås.

 

Onsdag morgon så var vårt mål Skogsstyrelsen. Där tog Josefina Sköld emot oss. Hon hade bryggt kaffe till oss. I vanliga fall så brukar vi ta ur en automat med diverse val men den var sig inte lik den här dagen. Bröd och tillbehör hade vi med oss.
Vi tog det vi ville ha och gick in i det stora konferensrummet som Josefina bokat och förberett för oss. Josefina tog oss med på en resa bakåt i tiden. Närmare bestämt i början av 1900-talet. Josefina har tillsammans med en kollega på Länsstyrelsen gjort en inventering av en del gamla torp runt om i Västmanland. De har kunnat ta reda på vilka som bott där och vad det fanns för växter där.
En del foton finns också bevarade tack vare en dam som hette Eva Timm, prästdotter och fotograf. Med all sannolikhet inte så vanligt på den tiden. Tur att hon var ett undantag så att vi på det viset får möjlighet att bekanta oss lite med de människor hon mötte.
Intressanta historier är det att höra om.
Vårt besök avslutades med en applåd till Josefinas ära och hennes berättelser.

Som jag sa förra veckan så är även den här av det korta slaget. Valborgsmässoafton med allt vad det innebär kommer att avsluta den här dagen för oss alla. Temperaturen och väderleken verkar inte så inbjudande – det ryktas ju om att det är snö på gång även i våra trakter.
Hur det än blir med det så vill jag önska alla en trevlig Valborg och 1 maj, samt några dagars skön vila. Vi ses på måndag igen!

Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 2 vecka 3


21 – 25 april 2014

Så var då påsken över. En helg med lite extra ledighet som jag nog tror de flesta uppskattat.
Det vackra och varma vädret verkar hålla i sig. Skönt eller hur?
Carina, vår arbetsförmedlare var med oss ut till Rytterne på tisdagen som ju var den här veckans första dag.
Frukost blev det som vanligt. Tyvärr så hade kylskåpet stått på för kall temperatur så mycket var fruset. Veckan innan var det ju åt det andra hållet. Vi fick till det i alla fall.

Trädgårdsmöblerna gjordes rent och så bars de ut på solsidan.
Carina hade tider att dela ut för att boka in individuella samtal med alla deltagare.
När frukost och disk var avklarad så tog de som ville en promenad runt en del av de områden som finns nära stugan. När vi hade hunnit runt så avslutades promenaden med att hälsa på alla kor och kalvar som finns hos den intilliggande bondgården. Dom är för söta kalvarna. Tror till och med att det fanns ett tvillingpar som inte var så gamla. Några dagar skulle jag tro.
En härlig dag var det. Verkligen en försmak av den kommande sommaren.

Onsdag åkte vi ut till stugan igen. Camilla skulle ha gruppsamtal. Hon kom farande i egen bil.
Efter frukosten så blev det samtal inne i stugans vardagsrum. Hör till ovanligheterna att Camilla kommer en onsdag men så kan det bli ibland.
Jag tog itu med disken och rensade lite i kylskåpet. Passade också på att gå ut och fotografera lite. Knopparna i kastanjen på tomten är riktigt frodiga.
När gruppsamtalet avslutades så var det bara att transportera oss in till Västerås igen.

Torsdag morgon åkte vi direkt med medhavd frukost ut till Gudrun i Norrberga för att en sista gång tillverka lite alster i lera. Frukosten måste vi ju äta först förståss. Våra magar är ju inställda på det.
Sen blev det dags att använda sig av en kavelteknik. Det kan man använda till mycket. Det blev både ljuslyktor, skålar, någon liten behållare att hänga på väggen för att ha eterneller eller något doftande i och skyltar. Det tillsammans med det vi gjorde förra gången ska nu torka och Gudrun ska bränna det till vi kommer sista gången för att ha på glasyr.
När alla var nöjda så återstod resan tillbaka till Västerås.
Veckan blev kort så blir det när almanackan innehåller röda dagar. Så kommer även följande vecka att se ut.

Innan dess så tar vi helg och hoppas på fortsatt vackert väder.

Gret-Lis.


 

Upplevelsegrupp 2 vecka 2


14 – 18 april 2014

En lite gråmulen dag till trots så var det då dag s att börja med gruppens vecka 2. Camilla följde med ut till Rytterne och vår stuga. Efter frukosten så skulle det bli dags för gruppens första gruppsamtal. Vi möttes dock av en överraskning. Kyl- och frys hade lagt av under helgen så det var bara att rensa ur frysen och fylla soppåsen. Sånt som händer! Å andra sidanså var det skönt att få tömma och torka ur frysen ordentligt. Tur att kaffebryggaren fungerade som vanligt, det är ju viktigast eller hur?
Gruppen försvann in i vardagsrummet tillsammans med Camilla. Jag ägnade mig åt frysrensningen. Tiden den gick fort som vanligt och återfärd igen till Västerås.

Tisdagen åkte vi direkt ut till Österängarna i Strömsholm. Frukosten hade vi med oss och i solen i lä så var det riktigt skönt. Vi var naturligtvis tvungna att undersöka några av de stora ekarna. Inte bara på utsidan – insidan kunde man också granska om man var vig nog att ta sig in. Som tur var så gick det att komma ut också även om det såg lite besvärligare ut.
Vi plockade ihop våra grejer och åkte sedan en tur upp till Stallbacken. Det är alltid trevligt att besöka de fyrbenta vännerna. En del tycker det är väldigt mysigt att ”gosa”. Ståtliga djur är det.
Alla elever som går på skolan där  är väldigt trevliga också. Alltid glada och hälsar alltid.
Vi var i alla fall tvungna att slita oss därifrån och åka hemåt igen.

Onsdag morgon tog vi med frukosten till Gudrun i Norrberga. Gruppens första tillfälle att ha keramik. Frukosten klarades av och bordet dukades av för att ge plats åt våra lerklumpar.
En del grodor blev det och lyckades man inte med det så var det ok att göra något annat också.
Det är nästan bara fantasin som ibland sitter långt inne som hindrar en från att göra vad man vill.
Roligt är det för misslyckas man första gången så kan man börja om igen nästan hur många gånger som helst - så länge leran är mjuk förståss. Vi återvänder dit nästa vecka igen.
Vi önskade Gudrun Glad Påsk innan vi åkte vår väg.

Torsdagen den tillbringade vi i vår stuga. Catrin kom med enkäterna  som alla deltagare får fylla i när de börjar och sedan när de 8 veckornas praktik avslutas. Enkäterna ligger sedan till grund för forskning om  naturunderstödd rehabilitering.
Eftersom det var skärtorsdag så firade vi det med en påskinspirerad frukost. Ägg kokade vi. Spisen fungerade till slut tack vare att en av våra deltagare bidrog med sitt kunnande. Annars hade det blivit tji ägg. Vi hade det trevligt under vår samvaro inför helgen. En solig dag med ett och annat moln på himlen – dock lite blåsigt. Så avslutades den andra veckan.

Önskar alla en riktigt
Glad Påsk!
Gret-Lis

Upplevelsegrupp 2 vecka 1


7 – 11 april 2014

Så hade vi kommit till den tisdagen 8 april. En gråmulen dag. Trevligare hade det ju varit med sol, speciellt som det var den första dagen för grupp nr 2 av Upplevelsegrupperna. Det grå vädret till trots så möttes vi för första gången vid Centralstationen. En, två, tre… när alla var samlade så startade första turen ut till Rytterne och Svånötorpet. Den första frukosten gjordes i ordning och den var snart på plats. När det nu var så grått väder så var det lyckat med en bukett tulpaner på bordet som lyste upp.

Naturligtvis så hoppas jag att alla i gruppen kände sig riktigt välkomna till mig, stugan och i gruppen. Min första utmaning är att lära mig alla namn. Gick riktigt bra den här gången också. Många i gruppen fick också snabbt koll på kompisarnas namn.
Vi pratade om vad som kommer att ske framöver och naturligtvis också lite regler som man bör rätta sig efter. Anmäla frånvaro, när sjukintyg behövs etc. Särskilt viktigt är det för varje deltagares egen skull, sen underlättar det ju för mig också.
Den första dagen ett lite tidigare uppbrott och det var dags att åka till Västerås igen.

Onsdag – om vädret var grått under tisdagen så var onsdagen sju resor värre. Snöblandat regn och vått, vått och riktigt gråkallt. Ett bakslag för våren kan man säga. Frukosten klarades av och sedan så åkte vi till Åsby Trädgård för att kolla in de nya vårtrenderna. Mycket är ju aktuellt året om men vi hittade något som kanske skulle vara något för Odlingsgruppen ute på Malma. Tänk er att köpa vattenslangar i guld och rosa!
Vi får väl tipsa dom om det. Nja, tror inte det är något för Malma och inte för oss i Upplevelsegruppen heller. Finns annat som ska rymmas inom ekonomin. Kanske passar det någon vad vet jag.
Vi strövade fritt därinne och det fanns ju även möjlighet att uppsöka kött och vilt butiken och minizoo.
Nöjda med shoppandet, vare sig det tärde på ekonomin eller om man nöjde sig med att ögonshoppa så åkte vi genom metropolen Hallstahammar mot Västerås.


Torsdag – klarblå himmel och sol. Vi åkte i alla fall till Rytterne som vi tagit gemensamt beslut om dagen innan. Frukosten klarades av. Sedan dukade vi av bordet och täckte det med plast. Sen tog kreativiteten vid. Bivaxkakor, vekar och annan dekoration användes till att tillverka ljus. Gula är ju bivaxkakorna och det passar väl till den annalkande påsken. Man kan naturligtvis använda ljusen vid andra tillfällen också. En hel del nya varianter tog form runt bordet. Det var ganska tyst och koncentrerat under tillverkningen.
Så här i efterhand så hade det kanske varit bättre att onsdagens och torsdagens aktivitet hade bytt plats men nu var det som det var. I solen bakom stugan var det riktigt varmt och skönt. Vilka svängningar vi har i väderleken!

Nu har den första veckan för grupp 2 passerat. De första dagarna går ju mycket åt till att lära känna varandra och vi har kommit en bra bit på väg. Hoppas nu att alla får en skön helg och att vädret blir av det vårlika slaget.

Gret-Lis.

Upplevelsegruppen 1 Vecka 1

10 – 14 februari 2014.
Det var tisdagen den 11 februari. Jag hade först på morgonen tagit en sväng förbi
Bageriet för att hämta de varor jag beställt som senare skulle dukas fram på frukostbordet i Rytterne. Tiden hade äntligen kommit för att åka ned till Centralstationen för att hämta deltagarna i som skulle vara med i den första Upplevelsegruppen.

För er som inte vet så är Upplevelsegruppen en av tre olika grupper som Samordningsteam - Västerås har att erbjuda när det gäller naturunderstödd rehabilitering. Samordningsteam – Västerås är ett pilotprojekt och finansieras av Samordningsförbundet, Västerås. Västerås Kommun ingår som en part i förbundet och är också projektägare. Upplevelsegruppen pågår under 16 veckor varav deltagarna kommer att vara med mig de första åtta. De resterande åtta kommer att bestå av arbetsplatsförlagd praktik som anpassas efter den individuella förmågan. Jaget i de här dagböckerna som kommer att skrivas varje vecka är Gret-Lis. Jag är arbetsledare i Samordningsteam – Västerås och kommer att ha hand om Upplevelsegrupperna.

När vi var samlade på stationen så gick färden vidare ut till Rytterne och det lilla torp som kommer att bli vår hemvisst under gruppens första åtta veckor.
Det var varmt och skönt inne i stugan så elda i spisen behövde vi inte. Vi började med att göra i ordning frukost tillsammans. Resten av tiden ägnade vi åt att gå igenom lite praktiska detaljer och att så smått lära känna varandra. Tiden gick fort och det var dags att åka tillbaka till Västerås igen.

På onsdagen följde vår arbetsförmedlare, Carina med oss ut till stugan. Carina ingår även hon i Samordningsteam – Västerås. Hon ska inte bara vara tillgänglig för Upplevelsegruppen utan även för de andra grupperna som ingår i Samordningsteamet.
Det var bra att ha Carina med för hur det än är så dyker det upp en hel del frågor när det gäller kommande praktik, ersättningar etc. något som då Carina kan hjälpa till med att räta ut samtidigt som hon på ett tidigt stadium lär känna deltagarna på ett annat sätt än hon skulle göra i den vanliga rollen som arbetsförmedlare.

Vi gjorde i ordning och åt frukost tillsammans. En liten kort vända runt omkring vår närmiljö blev det. Det kan inte påstås att det var jätteskönt ute men mycket lerigt och kladdigt. Framförallt nere vid bondgården och runt kostallet. En glad prick till hund dök upp och gillade oss tydligen väldigt mycket, vilket den visade genom att stänka ned oss långt upp i ansiktet. Det gick ju att tvätta av så ingen fara.
Vi avslutade dagen i Rytterne med att gå in i stugan igen och ta en påtår, inte av kaffe dock utan varm choklad. Var inte helt fel. Var bara vispgrädden som fattades.
Det blev dags att åka tillbaka till Västerås.

Gruppens första vecka blev en mjukstart på två dagar. Anledningen till det var att Samordningsteam – Västerås skulle åka iväg på en kort konferens.

Önskar alla en trevlig helg – så ses vi nästa vecka igen.

Gret-Lis.

Upplevelsegruppen 1 Vecka 2

17 – 21 februari 2014.
Då var det måndag igen. En helg går fort eller hur? Hur som helst så var det trevligt att få åka iväg och träffa gruppen igen. Efter samlingen i Västerås så åkte vi ut till Rytterne och vårt lilla torp. Alla hjälptes åt med att fixa till vår frukost. En trevlig stund är det vid köksbordet. Det pratas om ditt och datt och en hel del skratt blir det. Efter avslutad frukost, avdukat bord och när disken var avklarad så satte vi oss i bilen och åkte till Hallstahammar och Åsby trädgård. Ett ställe som har mycket att erbjuda i upplevelser. Natur, ja så svensk är den inte mer av tropisk art vilket gör att man kanske drömmer sig bort till solen och värmen för ett tag. En otrolig prakt av orkidéer av varierande slag. Allt från kruka till fritt hängande i luften. Ibland så kommer man till delar så man skulle kunna tro att man är i en apelsinlund. Tror dock inte att det skulle vara så populärt om vi började att plocka frukterna ur dessa dyrbara träd.
Det inhandlades några pelargonsticklingar och någon annan trevlig krukväxt. När vi var mätta på det tropiska så gick vi ut i vinterklimatet. Vi var ju tvungna att se hur det stod till med djuren som finns i Åsbys Mini Zoo. Kaniner av olika slag, någon anksort, får, getter och det vi hörde på håll när vi kom, påfågel. Vi hade sådan tur att den visade upp sig i sin allra ståtligaste prakt. Lite svårt att fånga på foto eftersom det var en inhägnad man fick försöka att sticka in kameran igenom. Hoppas att det syns någorlunda på fotot hur vacker den var.

Även om det inte är så stort så är det trevligt med det här inslaget i miljön.
Det blev dags att åka tillbaka till Västerås en dag var åter till enda.

På tisdagen gjorde Catrin oss sällskap ut till Rytterne. Catrin är en av två koordinatorer i Samordningsteam – Västerås. Vi började som vanligt med frukost förståss i lugn och ro. Efter avslutad frukost så var det dags för deltagarna att fylla i enkäter om sitt mående. Dessa enkäter ligger till grund för en forskning när det gäller naturunderstödd rehabilitering.
Enkäterna fylldes i snabbt. Efter det så tog vi en promenad ner till korna och de små kalvarna som fanns på gården. Minstingen av kalvarna var bara en vecka gammal och tyckte fingrar smakade så gott att suga på. Lite kletigt och slemmigt blev det men det gjorde inget. Gick att torka av. Tvätta kan man göra sen. Vi delade upp oss lite grand några gick en lite kortare sträcka och några valde att gå lite längre. Blev precis lagom att gå in och tvätta av händerna efter kalvbesöket och sedan åka in till stan igen.

Onsdag morgon efter det att vi samlats åkte vi inte till stugan. Vi åkte ut till Björnön. Jag hade tagit med frukosten som vi dukade upp på bilens hatthylla. Det fungerar det också. Fast det inte var så många grader kallt så var det riktigt isande kyla. Om händerna kändes det som om det var femton grader kallt. Inte alls skönt. Vi ska ju njuta och ha roligt i gruppen så vi kastade om i programmet och åkte till Skultuna. Där finns ju den traditionella mässingen att titta på. Något mässingsbruk som det fanns förr finns ju inte längre. Det mesta görs idag i Italien. En modell av ljusstake görs fortfarande i Skultuna. Av den information vi fick så går verksamheten i alla fall väldigt bra, mässingen har tydligen blivit populär igen. På området finns även en iittala butik och en butik som säljer textilier och smycken. En liten loppis fanns det också på området. Finns flera verksamheter men det är väl inte högsäsong just nu precis. Nöjda efter allt ögonshoppande så återvände vi hemåt.Torsdag, veckans sista dag hade vi gemensamt bestämt att vi skulle börja en timma senare och att vi också skulle ta den tid på oss som vi kände, alltså inget riktigt bestämt klockslag för hemfärd. Vårt mål för dagen var Köping en stad som kanske inte besöks så ofta av Västeråsare. Vi åt frukost vid ankomsten till Köping och därefter blev det en rundtur bland stadens olika loppisbutiker vilket var ett förslag från deltagare. Det blev ju lite nya upplevelser i en annan stad. Vi åkte den gamla vägen mot Västerås och då blev det även tillfälle att besöka ytterligare en butik där. Klockan hade hunnit bli ca halv fyra innan vi anlände till Västerås igen.

Den andra veckan är redan till enda. Hoppas ni nu får en vilsam och trevlig helg, kanske med en och annan upplevelse framför TV:n och pågående OS.
Vi ses på måndag igen.

Gret-Lis.

 

Upplevelsegruppen 1 V 3


24 – 28 februari2014

Åter måndag och vi är redan framme vid gruppens tredje vecka. Den här dagen så följde Camilla med oss
ut till vår stuga. Camilla är terapeut i Samordningsteam – Västerås. Hon kommer att vara med oss först och främst på måndagar, kan bli vid ytterligare tillfällen. På måndagarna kommer hon att leda gruppsamtal med Upplevelsegruppens deltagare. Camilla finns också till för övriga grupper som ingår i Samordningsteamet.
När vi kom till stugan så hjälptes vi förståss åt att göra i ordning vår frukost. När den var avslutad så tog samtalet vid i det intilliggande vardagsrummet. Camilla hade gjort i ordning en brasa i den gamla kakelugnen. Sprakar gott gör det och är verkligen en stämningshöjare.

Tisdag hade vi även den här dagen besök. Carina var med oss ut till stugan. Kaffesugna började vi bli och snart så stod frukosten på bordet. Tänk vad fort man vänjer sig! Efter frukosten så åkte vi fram till Stallbacken vid Strömsholm. Trots solen så var det inte så där jätte skönt. Blåste lite snålt emellanåt.
Vi kikade in i vita stallet. En del av hästarna var inne och åt ”lunch”, en del andra blev ompysslade på olika sätt. Ett och annat ekipage var ute och motionerade med sina ryttare. Tänk att gå i skolan och få hålla på med sin hobby hela dagarna. Det är nog så det börjat för de flesta som är elever där. En hobby under unga år. Det finns ju både gymnasial och påbyggnad som visst har högskolestatus enligt en elev som jag pratat med.
Trots den vackra och trevliga platsen så var vi tvungna att bege oss mot Västerås.

Onsdag morgon så blev det frukost vid köksbordet igen. Vi har det ganska mysigt vid bordet och samtalar om både det ena och det andra. Vi tog det lugnt och när sedan allt var undanplockat och disken avklarade så satte vi oss i bilen och åkte till en naturpark som inte ligger så långt från stugan. Åholmen heter den.
Trots det gråa och blåsiga vädret så hade vi med oss en lättlunch som vi dukade upp på bordet framför Linnépaviljongen. Gulaschsoppa och bröd fick det bli. Soppan värmdes på det Trangia kök som jag har med mig i bilen jag disponerar när jag är med gruppen. Egentligen så är det inte en riktig Trangia utan en liknande variant. Vi fick slå våra kloka huvuden ihop för att grytorna skulle placeras rätt och inte kväva lågan. Fort varmt blev det i alla fall. Vi kom lite senare in till stan men det var ok.

Torsdag morgon tog vi med oss frukosten och åkte till Gudrun. Camilla, vår terapeut gjorde oss sällskap för andra gången den här veckan. Vi åkte till Gudrun och hennes lilla ateljé för att prova på att göra lite figurer i lera. Hon har sin ateljé i trakterna runt Munktorp.
Innan vi började så la vi en duk på bordet vi sen skulle jobba på och dukade fram frukosten. Det börjar verkligen bli ett måste – vår frukost!
När vi fått i oss så vi var nöjda så var det snabbt avdukat och vi fick varsin ”lerklutt” som vi sedan skulle försöka att forma till grodor i valfri storlek. Skapandet av grodor gör att vi får väldigt roligt. Många skratt tillfällen. Man tror att man vet exakt hur en groda ser ut – men att det inte är så enkelt det kunde vi alla konstatera. Mest bekymmer är det att få till bakbenen. Har ni egentligen tänkt på hur de ser ut? Det blev i alla fall ett gott resultat med stor variation, en mus och gris blev det också.
Trevligt hade vi och tiden går fort. Vi tackade Gudrun för den här dagen och började vår resa mot Västerås.

 

Så var en vecka till slut och det är helg igen. Hoppas helgvädret blir bättre än det vi haft de senaste dagarna. Sol vill vi se eller hur? Trevlig helg önskar jag i alla fall – oavsett hur väderleken blir!

Gret-Lis.


Upplevelsegruppen 1 V 4

3 – 7 mars 2014
Det var en dimmig och disig måndag. Färden gick efter upphämtning av deltagarna till vårt lilla torp i Rytterne. Camilla, vår terapeut var med oss ut eftersom det var första dagen på veckan och det skulle bli gruppsamtal efter frukosten. Man vänjer sig fort och magen skriker  fika – fika – fika, med någon smörgås till förståss. Ute i den så för dagen grå trädgården så tittade snödropparna fram. Det lyser ju upp lite. Vi hade en trevlig samvaro med frukosten runt bordet innan Camilla tog med sig gruppen och gick in i vardagsrummet för att ha samtal. Även den tiden springer iväg fort. Helt plötsligt så var det dags för återfärd till Västerås.
Tisdag morgon så tog vi med oss frukosten och besökte Skogsstyrelsens kontor. Där tog Josefina Sköld emot oss. Josefina är stf. distriktschef i Västmanlands distrikt. Hon är utbildad biolog och har bl.a. tillsammans med en kollega på Länsstyrelsen gjort inventeringar av gamla torp runt om i länet. Dels har man tittat på hur det såg ut förr när torpet var bebott i den mån det finns gamla fotografier, även tagit reda på vilken familj som bodde där samt naturligtvis tittat på vilka växter som fanns och i vilken utsträckning de fortfarande finns kvar.
Mycket fin dokumentation finns i form av foton som en kvinna som hette Eva Timm har fotograferat. Vilket i sig var väldigt ovanligt på den tiden. Det blev för oss en intressant resa bakåt i tiden. Vi tackar Josefina så jätte mycket för den upplevelsen.

Onsdag morgon åkte vi direkt ut i naturen. Vi åkte till ett friluftsområde som heter Tränsta.
Vi började med den medhavda frukosten. Under tiden varvade vi det med att göra upp en eld i den iordningställda grillplatsen. När den hade tagit sig lite och frukosten var avklarad så tog vi en kort promenad i skogen. Det finns lite olika vägar att välja men att gå vilse behöver man inte vara orolig för. När vi kom tillbaka så var det dags att försöka oss på grillningen. Det blev lite enkla korvar vi provade på – några olika smaker. Kryddigare eller mera ”vanlig” grillkorv. Bröden var inte heller så dumt att värma på, nåja ett och annat bröd blev kanske en aningen för värmda – gick lite åt det svarta hållet. Nöjda och belåtna och en aningen frusna trots den värmande elden så var det dags att börja hemfärden. På vägen hem så stannade vi vid Västmanlands största hällristning som finns i Hälljesta. Två stenhällar fyllda med olika symboler från den tiden. När vi tittat klart och skulle åka därifrån så var inte det så enkelt. Att det var så mjukt och lerigt kunde man inte se när vi parkerade – vi fick hålla på ett tag för att komma därifrån för att fortsätta på vår hemfärd. Till slut så – med samarbete så kom vi upp på vägen igen för fortsatt färd. Så kan det gå!

Så hade vi kommit till veckans sista dag. Återigen medhavd frukost. Den här dagen landade vi hemma hos Gudrun. Det var dags att vara lite kreativa igen! Vi började med att duka fram frukosten. Inta den och sedan avsluta med en semla. Visserligen var ju den dagen redan i tisdags men vi sparade det goda till sista dagen på veckan. Därefter raskt bort med det ätbara och Gudrun serverade oss varsin lerklump. Sen var ju frågan vad man skulle göra? Många tankar gick fram och tillbaka i huvudena på oss. Sen blev det några väldigt fina grejer. Mycket noggrant utförda. Ljuslyckta att hänga på väggen och en vacker liten skål bl.a. Nu ska det torka och sedan brännas för att sedan vara redo för den glasering vi ska göra vid nästa besök hos Gudrun som blir om ca en och en halv vecka. Då ska även de grodor vi gjorde förra gången få lite färg på sig. Vi ser fram emot det även om det i sig blir lite huvudbryderi när färgvalet ska göras. Vi tackade Gudrun för dagens besök och for hemåt mot Västerås.

Tänk att i och med att den här veckan är slut så har vi också kommit fram till halvtid när det gäller våra åtta veckor tillsammans. Tiden går så fort. Ser fram emot nästa vecka och nog vore det väl skönt om vi kunde få lite värme och sol också. Vi kan ju önska hur mycket vi vill men det blir vad det blir i alla fall.

Ha nu en trevlig helg så ses vi på måndag egen!

Gret-Lis.


Upplevelsegruppen 1 vecka 5

Hoppas ni alla haft en bra helg!
Måndagen blev en dag med frukost i stugan som vanligt. Skönt för det var en gråmulen lite trist dag.
Efter frukosten och disk etc. så plockade vi fram lite bivaxkakor. Inte för att äta naturligtvis utan för att göra ljus.
Det gäller att få fast veken och sen ruuulllla! Hårt och jämt. De tog sig lite olika former. Blockljus, runda ljus, smala ljus. Det går att prova på lite olika modeller. En sak vi lärde oss: att ha plast eller skärbräda under när man rullar.
Bordet blir en aningen vaxit kan man säga och det är lite svårt att få bort. Vi lyckades till slut. Vi kommer ju så småningom till påsken och om inte förr så kanske de gula ljusen kommer till användning då. Vi packade ihop våra ljus och for hemåt Västerås igen.

Tisdag morgon så åkte vi direkt mot kolmileplatsen i Himmeta. Jag hade haft kontakt med Lars Gunnarsson som äger skogen och den plats där kolmileplatsen finns. Det var helt ok att åka dit och nyttja deras ved och stekpanna. Först blev det att göra upp eld. Finns en eldstad med sittplatser runt. För att inte bli kall om rumpan så finns där tjocka frigolitskivor att sitta på. Frukosten blev framdukad och det smakade gott med en kopp kaffe. Solen hittade mer och mer in i gläntan där vi var. Efter lite rengöring av stekpannan så blev det dags att börja steka kolbullar. Lite fusk blir det för jag hade kvällen innan gjort i ordning smet och stekt tärnat fläsk och blandat. Förr i tiden så var det nog riktigt fett fläsk man använde och då stekte man förmodligen det och slog sen på själva smeten som består av bara vatten, mjöl och lite salt. Till det ska det vara lingonsylt förståss! Kan det vara gott undrar ni kanske. Jo då, de flesta som jag mött i det här sammanhanget tycker det är gott. Det var säkert jätte bra mat för kolarna när dom jobbade i skogen.

Enkelt att göra och mycket energirikt. Vi kunde inte ha valt en bättre dag för vår utflykt dit. Underbart i solen var det
men – ”underbart är kort ibland”. Tiden led mot hemfärd och vi doftade ljuvligt av rök.

Onsdagen till Rytterne. Frukost i stugan. Sen var meningen att vi skulle få en historisk tillbakablick på hur det gick till under kolningen och hur man reser en mila. Men tji fick vi! Tekniken fungerade inte eller fanns inte på plats. Tyvärr.
Vi får ta det en annan dag när det passar. Vi tog då bilen och styrde mot Tidö slott. Vi hade inte tillgång till de platser som jag hade tänkt så då fortsatte vi vår resa. Asköviken nästa lilla stop, sen gick färden över Barkarö för att så småningom avslutas på Lövudden med en liten promenad. Soligt var det men hu så blåsigt nere vid Mälaren. Ansgar han står där i ur och skur och inte blåser han omkull heller. Trots blåsten så måste man ju säga att det är vackert över vår Mälare. Blåsten förde oss till bilen igen och nu återstod bara att avsluta den här dagen för att ta nya tag i morgon.

Torsdag veckans sista dag så gick färden mot Sala. Närmare bestämt Östanbäcks Kloster. Vi  hade avtalat en tid med fader Caesarius till kvart över tio. Vi väntade lite men ingen fader. Nu visade det sig att Ljusboden var öppen redan så vi försvann dit in en stund. Där hjälpte oss broder Anders som hade katten Televinken med som sällskap. Under tiden hade fader Caesarius dykt upp och letat efter oss. Nåja allt ordnade sig till slut. Vi träffades inne i klostret och där drack vi vårt morgonfika. Fader Caesarius berättade om hur klostret kom att ligga där det ligger sedan 1970-talet. Även mycket historia. Det var nämligen förbjudet med kloster i Sverige från 1500-talet och enda fram till 1951. Därefter så kunde man få starta klosterverksamhet om man skrev till konungen och ansökte om tillstånd. Då Östanbäcks kloster bildades och invigdes på 70 – talet så visste man inte om att den regeln fortfarande gällde utan man började sin verksamhet i god tro. Det resulterade i att klostret blev polisanmält! Nåväl, man fick tillstånd och så kunde verksamheten få fortgå. När vi ätit vår frukost och fader Caesarius berättat klart så gick vi in i deras alldeles nybyggda kyrka för att närvara vid den korta bönestund som började kl. 11.15. Det är bönestunder sju gånger om dagen. Mycket korta, på mellan 5-10 minuter. Besöket på klostret var en ny upplevelse för oss. Efter bönestunden så blev det ett litet kort besök igen i ljusboden. Lite klostersalva kunde ju också vara bra att ha med sig hem. Vi tackade för oss och lämnade Östanbäcks Kloster.

Eftersom det fanns tid så åkte vi fram till Strömbacka återbruk för ett kort besök. Det ligger alldeles i utkanten av Sala. Det är ju alltid så med sådana här ställen att ibland blir det något fynd och ibland inte. Att titta kostar ju inget.
Nöjda med våra besök så åkte vi tillbaka till Västerås.

En vecka är slut igen! Den femte i ordningen. Den går fort, tiden alltså. Ha en trevlig helg! Vi ses!

Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 1 vecka 6

17 – 21 mars 2014

Så hade det blivit måndag igen och vinter igen! Det var väl onödigt kan man tycka. Våren var ju på gång ju.
Tycka kan man alltid men det blir vad det blir i alla fall vad vi än tycker.
Färden gick mot Rytterne. Camilla fanns med oss i bilen. Det var ett vitt Rytterne vi kom till. Snödropparna var täckta av snö. Stackarna! Det började bli lite varmare i luften och det droppade smält snö från takrännorna. Vid framkomsten så började vi förstås med att fixa till frukosten. När vi var mätta och belåtna så var det dags för Camilla och gruppen att ha gruppsamtal. Tiden går fort. Helt plötsligt så kom alla ut från vardagsrummet och gruppsamtalet var till enda för den här dagen.


Tisdag morgon en gråkulen dag, snön nästan helt borta. På väg ut till stugan så mötte vi lite snö eller mer hagelliknade nederbörd var det. Vi morgonfikade och hade även den här dagen en trevlig stund vid köksbordet.
Jag hade tagit med en DVD för att vi skulle kunna titta på det vi misslyckades med förra veckan när jag trodde att det fanns behövlig utrustning i stugan. DVD:n beskrev den plats vi var på i Himmeta och åt kolbullar. Lite historik om hur det kom sig att kolmileplatsen blev i nutid blev till och arbetet med den första milan som fick namnet Dagmar. Alla milor döps och enligt en gammal tradition så är en mila alltid en hon.
Det var en resmila. Sedan dess, år 2003, har det rests en mila varje dag. Förra året så provade man på en liggmila för första gången. Till hösten kommer det återigen att bli en mila och exakt tidpunkt för det är inte riktigt bestämt ännu.
Vi flyttade tillbaka till köket igen. Nu var det annat på bordet. Akryl och akvarell färger, ljusmaterial och även pennor för att prova på kalligrafi. Det var tyst vid bordet – alla koncentrerade sig på sina skapelser. Vi var till slut tvungna att bege oss in till stan. Vi lämnade våra saker på det plastinklädda köksbordet, i morgon ska vi inte vara i stugan. Då ska vi vara på resande fot direkt på morgonen.

Onsdag morgon så gick färden direkt till Sala och Skogsstyrelsens kontor där. Martin, en av skogskonsulenterna där kom ut och tog emot oss. Vi hade med oss vår frukost som vi åt i deras kök. Martin berättade om vem han var och hans utbildning som biolog. När vi hade fikat så åkte vi till ett ställe där det fanns både grillplats och vindskydd. Vi hann nog inte mer än komma dit så började vintern göra sig påmind igen. Martin skulle lära oss lite om överlevnad om man skulle gå vilse. Vi fick lära oss att göra upp eld med hjälp av björknäver och tändstål. Martin visade också att det kan vara bra att ha ett par tamponger med sig i fickan. De brinner väldigt bra. Vi klöv vedträn med hjälp av kniv och gjorde i ordning fin, fin tändved. Tänk,
det var en brasa igång på nolltid! Deltagarna var suveräna när det gällde att hantera tändstålet.
Vi vet också hur vi ska göra för att påkalla uppmärksamhet t.ex. ovanifrån. Inte då fåglar utan flyg.
Det gör man med hjälp av granris. Blir en mycket vit och tydlig eldsignal. Behöver man vila så gör man det på en bädd av granris eller kryper ner i en myrstack för värmens skull, fast bara på vintern då myrorna flyttat ner under jord. När elden hade övergått till glöd så började vi grilla den medhavda grillkorven. Klart man måste utnyttja elden till fullo.
Mätta blev vi. Vi skiljdes från Martin – vi åkte mot Västerås och han tillbaka till Skogsstyrelsens kontor.

Torsdag var det grått och ömsom halkigt och slaskigt på vägarna. Den här dagen fick det bli stugan. Lite kyligt men en brasa i kakelugnen gjorde det hela lite skönare. Vi intog frukosten i vardagsrummet den här dagen. Det var nämligen så att hela köksbordet var belamrat med grejer sedan tisdagen. Färgtuber, penslar papper etc. Det var tänkt så att vi skulle fortsätta med vårt kreativa skapande efter avslutad frukost. Vi satte på DVD spelaren igen så att de som inte kunde titta i tisdags fick en ny chans.
Under det kreativa skapandet så är alla väldigt tysta och koncentrerade på sina verk. Ett ypperligt sätt att koppla av de negativa tankarna om man har sådana. Att det sedan helt plötsligt var dags att åka tillbaka till Västerås var förvånande för alla.


Vecka sex är slut!
Önskar en trevlig helg! Får vi sol mån tro???
Gret-Lis

Upplevelsegrupp 1 vecka 7


24 – 28 mars 2014

Måndag morgon blev det även den här sjunde veckan. Med gruppsamtal och allt precis som det ska vá!
Frukosten dukades fram och det fixades till eld i kakelugnen inför kommande gruppsamtal med Camilla.
En trevlig samvaro var det runt köksbordet. Tiden rinner iväg och gruppen försvann in i vardagsrummet och kakelugnsvärmen.
Hux flux så hade även samtalstiden tagit slut och vi styrde kosan mot Västerås igen.

Tisdag morgon gick färden direkt till Gudrun i Norrberga. Vid ankomsten kom Gudrun ut och tog emot oss. Vi hade frukosten med oss så den dukade vi fram och satte i oss. Det är alltid trevligt att komma till Gudrun ute på landet. Alltid mycket skratt runt arbetsbordet. Färdiga med frukosten så dukade vi av och nu var det dags att börja röra i pyttsarna med glasyr. Det är alltid en rörande tillställning då det är viktigt att allt färgpulver är ordentligt blandat med vattnet. Är det inte det så blir det inge vidare resultat. Man får röra lite då och då under tiden man glaserar, pulvret sjunker fort till botten. De alster vi åstadkommit vid de två tidigare tillfällena var brända och klara för att bearbetas med glasyren. Det både doppades och lades på med pensel.
Det ska sen torka ordentligt och därefter brännas igen. Spännande ska det bli att se det färdiga resultatet. Det blir annorlunda mot hur det ser ut just nu.
Innan vi åkte därifrån så fick vi träffa de små hundarna Bosse och Budda, är lite osäker på namnet Budda men på B var det i alla fall. Efter att vi gullat klart och hundarna var på behörigt avstånd från vår bil så gick färden förbi Åsby Trädgård. Där har vi varit en gång tidigare men då det fanns önskemål om ett nytt besök och ingen hade någon tid att passa så var det ett alldeles utmärkt tillfälle att ta den vägen.
Blev några krukväxter inhandlades. Hoppas att dessa kommer att sprida glädje en lång tid.
Hem kom vi även den här dagen.

Onsdag avfärd mot Sala igen. Den här dagen så skulle vi träffa Håkan Kling som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Sala.
Vi träffades vid gruvbyn alldeles bredvid Sala silvergruva. Vid ankomsten i det blåsiga Sala så plockade vi fram det som vi skulle ha till frukost. Det bästa var att göra i ordning sin smörgås och sedan söka lä bakom ett av de små timmerhusen som finns på området. När frukosten var avverkad och Håkan bekantat sig lite med deltagarna så tog vi en kort promenad till det Biotopskyddsområde som ligger alldeles nedanför. Håkan berättade om vad ett biotopskydd är och varför det görs sådana och kom då naturligtvis också in på växter, småkryp och fåglar. Det blev sedan samma promenad tillbaka och det hade blivit lunchdags. Då var det bara att plocka fram grillen, kolen och tända på. Det fixade Håkan. Vi drog oss mot en plats som var lite mindre blåsig. Solen fanns där bakom någonstans men ville inte riktigt än. Lunchen fick bli hamburgare i lite olika smaker.
Spännande att prova på lite nya smaker är det ju alltid. Lunchen avslutades med en kopp kaffe/te och en liten godbit.
Vi plockade ihop alla grejer och såg till så att glöden var släckt innan vi sa hej till Håkan. Nu återstod ett besök och det var gruvan. Platser var bokade för att åka ned i Ulrika Eleonora gruva. Vår guide den här dagen var Joakim. Först var det att sätta på sig en hjälm vilket är ett måste vid alla gruvbesök. Joakim började med att berätta lite historia om gruvan därefter så blev det en hissfärd på fyra minuter innan vi var nere på 155 meter. Det första vi var tvungna att göra var att knacka tre gånger i bergväggen för att hålla oss på god fot med Gruvfrun. Dessutom så ska man inte vissla och svära i gruvan. Vi fick vandra runt bland alla gångar och runt de sjöar som finns där nere. Det gäller att vara ordentligt klädd. Kallt är det och dragigt samt fuktigt. Kan t o m bli isbildningar på bergväggarna ibland. Vi besökte även bröllopssviten och konferens/lunch anläggning som finns där nere. Då var det skönt att komma in i värmen. Hela besöket tog en och en halv timma. När vi kom upp till ljuset igen så var det bara att göra nödvändiga besök och starta resan tillbaka mot Västerås. En hel dags utflykt var till enda. Säkert är nog att vi alla kommer att sova gott efter det vi upplevt under dagen och den friska luft som vi fått.

Torsdagen tillbringade vi i stugan ute i Rytterne. Det fick bli en bara vara dag med frukost, lite samtal, utevistelse i solen bakom stugan. Jo, nu var den framme. Solen alltså. Vi åt faktiskt lite ”lunch” tillsammans idag också. Inte så nyttig kanske. Vad kan det vara då? Jo, det var ju våffeldag i tisdags den dagen tog vi idag. Våfflor med vispgrädde jordgubbs och blåbärssylt.
Lite osigt blev det. Brandlarmet i stugan gick! Tur att det går att få tyst på. Är man inte vaken så lär man vakna av det ljudet.
När vi ätit klart och diskat så åkte vi till Strömsholm och stallarna. Även det ett återkommande besök. Alla var ju inte med förra gången. Inte vet jag vad det betyder men en deltagare och häst fick så fin kontakt att hästen vid varje tillfälle till avsked gjorde en riktigt rolig grimas. Det var riktigt varmt och skönt i solen. Nästan synd att tiden för länge sedan signalerade hemfärd.

Gruppens näst sista vecka är slut. Nu får vi hoppas att det soliga vädret får hålla i sig under helgen.
Trevlig Helg!

Gret-Lis.

Upplevelsegrupp 1 vecka 8

31 mars – 4 april 2014


Det är nu vecka 14 enligt vår almanacka – i Upplevelsegruppens egen almanacka innebär det vecka 8 och den sista för grupp 1. Sista gruppsamtalet var det dags för, Camilla var då naturligtvis med ut till Rytterne.  Först dock den sedvanliga frukosten.
Gruppsamtalet den här dagen blev en återblick över den gångna tiden och de måndagar som Camilla tillbringat tillsammans med gruppen. Den sista måndagen gick lika fort som den gjort de andra måndagarna och färden gick åter mot Västerås. Camilla skickade med alla ett Lycka Till med den fortsatta planeringen för var och en.

Tisdag morgon började vi lite tidigare. Vi skulle inleda dagen med att göra ett studiebesök vid Hälsocenter i Västerås. Det var en solig morgon men blåsig och ganska kylig. När vi kom till Hälsocenter så fick vi börja med att vara nyttiga på en gång. Hissarna var avstängda för reparation så det blev att ta trapporna upp till fjärde våningen. Där tog en av hälsovägledarna, Marie emot oss. Hon berättade om hur deras verksamhet ser ut och vad man kan få hjälp med – men det föregås alltid av ett inledande samtal med någon av personalen där, därefter går man vidare med att planera den tid som man kommer att vara inskriven där. Allt är kostnadsfritt – med något undantag men då ingår det i högkostnadsskyddet. Vårt besök avslutades med en liten titt på de utrymmen som finns med bl.a deras lilla träningslokal. Besöket på Hälsocenter tog ca en halvtimma. Broschyrer finns att få över verksamheten men det kan ju också vara bra att veta var dom håller till. Stora gatan 44 i gamla VLT huset finns dom.

Jag hade tagit med frukost så när vi var klara så åkte vi till Vallby Friluftsmuseum för att äta den tillsammans. Först var tanken att vi skulle åka någonstans där vi skulle få kontakt med Mälaren men med tanke på blåsten så sökte vi lä mellan husen på Vallby. När frukosten var framdukad så fick vi ganska snart sällskap av både ett par katter och en flock med höns. Vi var nog beredda på att någon skulle vilja ta plats på vårt ”bord” som var en bänk men dom var hyggliga nog att hålla sig på marken.
Mätta och när kaffetarmen fått sitt så avslutade vi den här dagen. En liten kompensation för den tidiga morgonen.

Onsdagen hade kommit. Gruppens sista dag tillsammans. Vi åkte mot vår stuga för sista gången. Avslutningsdagen hade kommit. Eftersom det var avslutning så hoppade vi över den traditionella frukosten. Det fick bli smörgåstårta med räkor och som avslutning en liten godbit. Vi pratade lite om tiden som varit och till avslutningen hör ju också ett intyg på den här tiden. Det har visserligen varit en liten grupp men vi har haft en trevlig tid tillsammans. Lite kramande blev det också!
Disk och avdukning var sig likt från tidigare dagar i stugan. När allt var klart så åkte vi över Strömsholm och Munktorp mot Gudrun i Norrberga. Vi skulle hämta våra färdigglaserade ”konstverk”. Spännande var det.
Ute på gården hos Gudrun var de små hundarna ute. Bosse och Balo – Balo som jag helt fel hade döpt om till Budda! Nåja, man kan ju inte komma ihåg allt inte.
Det blev faktiskt ett mycket bra resultat på de saker vi hade gjort. Noggrant förpackade mot stötar så tackade vi Gudrun för de gånger vi varit hos henne och hon önskade alla Lycka Till med den fortsättning som följer – helt och hållet anpassat efter varje deltagare.

Jag som haft glädjen att träffa gruppen varje dag vill naturligtvis önska alla ett stort LYCKA TILL med det som varje deltagare kommer att uppleva under den fortsatta planeringen. Carina som ju är arbetsförmedlare i Samordnings Teamet kommer att ha kontakt med alla regelbundet under de kommande åtta veckorna för fortsatt planering och uppföljning.

Än en gång stort TACK grupp 1!

Gret-Lis.


Sidan uppdaterades 2015-01-14